EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în sezonul cald

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei măsuri pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate, în condiţiile în care riscul alterării alimentelor este mai ridicat în sezonul cald.

Autoritatea subliniază, într-un comunicat remis vineri , 15 iunie, că trebuie acordată atenţie sporită modului în care se păstrează sau se prepară alimentele şi locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

ANSVSA recomandă populaţiei să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă. Produsele trebuie să fie ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei.

Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile şi pentru perioda indicate pe ambalaj. Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite. Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior.

De asemenea, ANSVSA recomandă îndepărtarea alimentelor alterate, acestea fiind o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.

Legumele şi fructele trebuie spălate înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Fiecare Direcţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguraţa Alimentelor va efectua controale la nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti pentru a verifica dacă agenţii economici vor respecta evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate, asigurarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport a produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, precum şi confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării.

Totodată, agenţilor economici le este interzis să sacrifice animalele în alte locuri decât abatoarele autorizate, să transporte produse alimentare în cazul în care nu pot asigura temperaturile adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific şi să pună în consum cărnurile care nu au fost inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata