Timoşenko a semnat contractul de gaze păgubos pentru Ucrauina la presiunea liderilor europeni

Contractul de gaze cu Rusia, păgubos pentru Ucraina, a fost semnat în ianuarie 2009 de către fostul premier Iulia Timoşenko, condamnată la şapte ani de închisoare pentru ‘abuz de prerogative’ în această afacere, la presiunea Germaniei, precum şi a altor ţări europene, a declarat ministrul ucrainean de externe Konstantin Grişcenko, într-un interviu apărut în ediţia de vineri a cotidianului Corriere della Sera, citat de Interfax şi RIA Novosti.

Şeful diplomaţiei Kievului a afirmat că, în 2009, Timoşenko a încălcat legislaţia ucraineană în vigoare, autorizând semnarea unui acord extrem de dezavantajos pentru ţara sa, fără a avea aprobarea guvernului său.

‘Acest lucru a fost făcut la cererea Germaniei şi a altor guverne europene, care au insistat asupra unei rezolvări cât mai rapide a crizei gazelor’ atunci când au fost suspendate livrările de gaze ruseşti către ţările UE, a subliniat Grişcenko, făcând trimitere la războiul gazelor de la începutul anului 2009, când Kievul cerea un preţ mai mic la gaze, iar Moscova nu dorea să-i satisfacă solicitarea fără unele concesii politice, sub preşedinţia proccidentalului Viktor Iuşcenko.

Principalul este că această problemă a fost rezolvată în spatele ucrainenilor, a spus Grişcenko în interviul pentru Corriere della Sera.’Atunci când Merkel /Angela, cancelarul german/ şi alţi lideri europeni îşi manifestă sprijinul faţă de Timoşenko, aceştia susţin posibilitatea de a rezolva unele probleme în detrimentul populaţiei ucrainene’, a declarat ministrul de externe al Ucrainei.

În legătură cu refuzul mai multor lideri europeni de a se deplasa în Ucraina la Campionatul European de Fotbal Euro-2012, ministrul a subliniat că această competiţie se desfăşoară nu pentru politicieni. ‘Noi nu îi rugăm să vină în Ucraina la meciuri. Noi ne aşteptăm ca ei să vină, întrucât suporteri există în toate segmentele sociale. Însă dacă cineva doreşte să rămână acasă şi să nu-şi susţină echipa, vor veni alţi microbişti, care vor sprijini echipele lor naţionale’, a mai adăugat Grişcenko.

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a fost condamnată în octombrie 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în semnarea contractelor gaziere cu Rusia în 2009. De la sfârşitul lunii decembrie 2011, ea îşi ispăşeşte pedeapsa într-o închisoare pentru femei din regiunea Harkov (est).

UE consideră întreaga afacere împotriva Iuliei Timoşenko, principalul rival politic al actualului preşedinte Viktor Ianukovici, drept motivată politic, dar autorităţile ucrainene neagă acest lucru.

Din data de 9 mai, fostul premier se află pentru tratament într-un spital din Harkov, unde beneficiază de asistenţă medicală din partea unui medic german de la clinica Charite din Berlin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.