EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Un acrobat american se pregăteşte să traverseze pe sârmă cascada Niagara

0

Un american de 33 de ani, Nik Wallenda, va încerca vineri să traverseze pe sârmă cascada Niagara, lucru nemaivăzut de o sută de ani, relatează AFP.

El va încerca să facă traversarea seara, în faţa a mii de spectatori adunaţi de ambele părţi ale cascadei aflate la graniţa dintre Canada şi Statele Unite.

„A fost visul meu de când aveam şase ani”, spune Nik Wallenda, „Am aşteptat 27 de ani şi acum va deveni realitate”, a adăugat el într-un interviu acordat AFP.

Provenit dintr-o familie de acrobaţi şi artişti de circ de şapte generaţii, „Zburătorii Wallenda”, Nik, căsătorit şi tată a trei copii, s-a pregătit fără teamă pentru încercarea care-l aşteaptă. Consideră că traversarea va dura circa 40 de minute. Cei 550 m vor fi parcurşi la 60 m deasupra apelor.

Pentru prima oară Nik a acceptat, cu părere de rău, să poarte echipament de siguranţă. „N-am purtat nicioadată în carieră aşa ceva”, spune acrobatul, de două ori înscris în Cartea Recordurilor pentru performanţele sale realizate cu bicicleta pe sârmă. „Nu sunt deloc încântat, dar n-am de ales”, a declarat Wallenda principalului său sponsor, postul de televiziune ABC, care va face o transmisie de trei ore de la eveniment.

„Ţine mai degrabă de psihic decât de fizic”, apreciază cel care a început să meargă pe sârmă la doi ani. Încercarea va fi cu atât mai grea cu cât cablul de oţel, care cântăreşte şapte tone, nu va sta nemişcat deasupra apei. Wallenda va începe traversarea în Statele Unite, urmând să coboare pe sârmă cam 10 m, până la mijlocul cascadei. Va urca apoi tot atât, cu ajutorul prăjinii de 14 kg, ajungând pe malul canadian. Din cauză că nu va fi stabil, „cablul se va mişca sub picioarele mele mai mult decât sunt obişnuit. Trebuie să mai iau în considerare ceaţa, uneori deasă, şi vânturile care pot bate din multe direcţii”, spune acrobatul.

Deşi ideea morţii îi trece uneori prin cap – „străbunicul meu a murit căzând de pe sârmă” -, nu-i este frică. „Respect ceea ce fac, ştiu că există multe pericole. Este foarte periculos însă să-ţi fie frică, lucrurile devin imposibile aşa”, adaugă el.

Vineri, copiii lui, prezenţi la faţa locului, îl vor vedea pe viu pe tatăl lor încercând să-şi realizeze visul din copilărie, în timp ce va înainta deasupra cascadei în încălţăminte special confecţionată de mama lui. „Sunt un fel de mocasini indieni, cu talpa de căprioară, care mă protejează şi prin care simt bine sârma”, spune Wallende.

Pe partea americană sunt aşteptaţi circa 4.500 de spectatori şi peste 40.000 pe cea canadiană, potrivit autorităţilor locale.

Ultima traversare pe sârmă a cascadei a avut loc în iulie 1896, de atunci fiind interzisă. Autorităţile locale au făcut o excepţie pentru Wallenda, subliniind „rolul pe care l-au jucat cascadorii în istorie şi pentru promovarea cascadei Niagara”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.