„Un om al străzii, ajuns milionar, mi-a oferit cel mai bun sfat din toată viaţa mea”

– Carmine Gallo, communications coach pentru cele mai faimoase branduri ale lumii povesteşte pentru Forbes.com cum a aflat secretul succesului de la Chris Gardner, eroul din „The Pursuit of Happyness” (interpretat de Will Smith).

 

Aloc 60 de ore pe săptămână afacerii mele, dar nu lucrez nici măcar un minut. Munca este grea. Dar ceea ce fac – scriu, vorbesc, fac cercetări, învăţ şi împărtăşesc informaţii –  este o adevărată bucurie. Este ceea ce am fost menit să fac.

Numai că, deseori, „ce suntem meniţi să facem” şi „ceea ce alegem să facem” sunt lucruri diferite.

Ca absolvent al UCLA am ales să studiez pentru examenul de admitere la facultatea de Drept, pentru că era continuarea logică a 3 ani de studiu al ştiinţelor politice.

Mă puteam duce la o facultate de drept de top, dar nu-mi plăcea dreptul. Îmi plăcea în schimb să citesc discursuri inspiraţionale, numite Vital Speeches of the Day. Adoram să-l ascult pe Peter Jennings. Obişnuiam să analizez cum vorbea, inflexiunile, volumul şi tempoul. Am ales să dau curs vocaţiei şi să studiez jurnalismul. Mi-am petrecut următorii 12 ani ca jurnalist de radio înainte de a părăsi industria pentru a-mi îndrepta atenţia către alte domenii.

 

“Care a fost cel mai bun sfat pe care l-am primit?”

La sfârşitul unui interviu recent, gazda m-a întrebat “Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit?”.

Înainte de a divulga răspunsul, aş vrea să-mi reamintesc momentul din 2007, când am avut de făcut o altă alegere în cariera mea: să-mi păstrez un cec mare şi sigur ca vice-preşedinte al unei firme globale de PR sau să mă dedic full-time afacerii personale, aflată la început de drum, în care era vorba despre scris şi vorbit în public.

La momentul respectiv aveam şi ceva contracte de freelancing ca scriitor şi l-am intervievat pe adevăratul Chris Gardner (foto), omul pe care Will Smith l-a întruchipat în filmul „The Pursuit of Happyness” (cuvântul happyness este scris greşt în mod intenţionat; ca să descoperiţi de ce, citiţi cartea şi vedeţi filmul!).

Gardner mi-a spus întocmai povestea cum petrecea nopţi în băi sau în staţii de metrou alături de fiul său de 2 ani. În timpul zilei, îşi punea singurul costum, îşi lăsa copilul la creşă şi urma cursuri gratuite pentru a deveni broker. Puteţi ghici cum se încheie povestea. Gardner şi-a clădit drumul în firmă şi a devenit multimilionar.

 

Secretul fericirii, în viaţă şi în afaceri

Ştiam staţia de metrou din Oakland, California în care dormea Gardner, pentru că treceam prin ea în fiecare zi, în drumul meu spre San Francisco. Aveam timp suficient să ma gândesc la sfatul pe care mi l-a dat, nişte cuvinte care mi-au schimbat cursul carierei.

„Cum ai găsit puterea, curajul, de a merge mai departe?” , l-am întrebat pe Gardner.

„Carmine, iată secretul succesului: găseşte ceva care să iubeşti atât de mult să faci, încât să nu mai ai răbdare să răsară soarele ca să o iei de la căpăt.”

În schimb, eu în fiecare zi mergem către staţie şi mă gândeam la aceste cuvinte. Mă forţau să-mi pun la îndoială alegerile şi călătoriile zilnice în oraş, de care mă temeam. Nu aşteptam ca soarele să se ridice pe cer. Aşteptam să se termine ziua de lucru ca să mă pot întoarce acasă.

Mi-am dat demisia de la firma de PR, schimbând stabilitatea salariului pe instabilitatea unui start-up.

Săptămâna trecută am fost invitat la BookExpo America, o conferinţă prestigioasă în industria cărţilor, la New York, pentru a da autografe pe cele 6 carţi ale mele. Sfatul lui Gardner mi-a schimbat viaţa şi afacerea.

Cei mai inspiraţionali lideri sunt cei care nu au un job, dar îşi urmează chemarea. Facând asta ajung să ne inspire pe noi ceilalţi să fim cea mai bună variantă a noastră şi să ne potrivim pasiunile cu aptitudinile. Ne dau încredere să ne urmărim visurile.

Câteodată aceste visuri pot determina un angajat să-şi schimbe postul în aceeaşi firmă, sau în alte cazuri să părăsească compania. Şi asta este în regulă. Dacă un angajat spune că a plecat din firmă datorită leadershipului tău, vei fi răsplătit în mai multe moduri decât îţi poţi imagina. Vei atrage oameni care vor să fie în aceeaşi barcă cu tine, în locul celor care visează cu ochii deschişi la alt drum.

Am observat, de asemenea, că oamenii care aleg să rămână alături de cei care i-au inspirat, îi admiră pe acei lideri, pentru că le pasă de conducătorul lor, nu doar profesional, ci şi personal.

Este mult mai probabil ca angajaţii să rămână alături de liderii inspiraţionali (presupunând că se găsesc în locul potrivit) şi să vorbească cum nu se poate mai bine de aceştia. Ralph Waldo Emerson a spus odată „Vrem un conducător care să ne inspire să aflăm ce putem deveni”. Liderii adevăraţi sunt „şefi de dorit”.

Chris Gardner m-a inspirat să mă gândesc diferit la alegerile mele în carieră. Când mi-am început afacerea, am traversat multe nopţi în care nu puteam dormi pentru că nu ştiam cu ce voi plăti facturile. Astăzi nu pot dormi din cauza unui alt motiv: mă tot uit pe geam şi aştept răsăritul soarelui pentru a o lua de la capăt.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.