EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Victor Ponta: Nu doresc să schimb Constituţia pe tema numirii judecătorilor la CCR

0

Premierul Victor Ponta a declarat joi, 14 iunie, că nu doreşte schimbarea Constituţiei pe tema numirii judecătorilor la CCR, precizând că va rămâne formula prin care trei dintre ei erau numiţi de Camera Deputaţilor, alţi trei de Senat şi trei de şeful statului.

„Nu doresc să schimbăm Constituţia pe această temă. În continuare trei vor fi numiţi de către Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedinte. Problema este: în legea organică de funcţionare să se spună din rândul cui pot fi selectaţi respectivii judecători. De exemplu, Senatul – şi se spune şi în Constituţie – îi numeşte pe membrii CSM, dar membrii CSM nu pot fi de pe stradă sau nu pot fi nici politicieni, nici jurnalişti, trebuie să fie numai magistraţi, mai puţin, sigur, acei membri ai CSM anume prevăzuţi în lege care reprezintă societatea civilă.

Aşa îmi doresc – şi asta am anunţat – să facem şi la Curtea Constituţională: cei trei numiţi de Senat, trei de Camera Deputaţilor şi trei de preşedinte să nu poată fi selectaţi din rândul oricărui”, a spus Ponta, referitor la propunerea sa privind numirea judecătorilor CCR.

El a precizat că acceptă şi o altă propunere privind judecătorii CCR, dacă ea este mai bună, menţionând că a existat o practică de a-i selecta şi din rândul oamenilor politici.

„Asta era propunerea mea – dacă există o propunere mai bună, o accept -, să fie selectaţi din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ca să ajungă judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în mod sigur au şi o vechime foarte mare în magistratură şi nici nu sunt membri, nu au fost în ultimii ani membri ai unui partid politic”, a afirmat Ponta.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.