5 calităţi ale persoanelor carismatice. Tu câte ai dintre acestea?

Hillary Clinton şi Michelle Obama sunt carismatice. La fel şi soţii lor. Au acel ceva numit „carismă”. Se vorbeşte mult despre această „carismă”, este admirată şi dorită. O adolescentă de 17 ani, întrebată de ce pe lista ei de 10 persoane pe care le admiră, se găsesc Hillary Clinton şi Sheryl Sandberg, COO la Facebook, a răspuns: „Sunt carismatice. Cine nu admiră o persoană carismatică?!”

Şi cine nu ar vrea să fie carismatic? Sinonimele la fi carismatic sunt: atrăgător, captivant, fascinant, fermăcător, încântător, antrenant, magnetic şi seducător.

Carisma înseamnă putere, iar oamenii carismatici pot obţine orice de la ceilalţi mai puţin talentaţi. Când se află în posesia lui Adolf Hitler sau Charles Manson, carisma este periculos de puternică. Dar când este folosită pentru a face bine, este chiar necesară, scrie Denise Restauris pentru Forbes.com

Hai să facem o asociere rapidă de cuvinte. Închide ochii şi gândeşte-te la cuvântul carismatic. Ce personaje celebre îţi vin în minte? Denise Restauris spune că s-a gândit la Michelle Obama, Hillary Clinton, Gloria Steinem, Barack Obama şi Bill Clinton. Sunt urmaţi de Meryl Streep, Diane Keaton, Oprah, Steve Jobs şi George Clooney.

Această asociere de cuvinte conduce la următoarea întrebare: Poate fi cineva carismatic pentru o persoană, dar pentru alta nu? Beatles de exemplu. Când au ajuns în Statele Unite în 1964 erau foarte carismatici pentru tinere, dar nu şi pentru părinţii lor. Erau glumeţi, se potriveau împreună şi fiecare fată se gândea că I Want To Hold Your Hand a fost scrisă pentru ea.

Citeste si:  Activistul Cevian Capital reduce participația către Ericsson la 5,45%

De ce unii oameni sunt carismatici, iar alţii nu? Ne naştem carismatici sau cultivăm carisma? Şi odată ce ai carisma, o poţi pierde?

Pentru a săpa mai adânc în misterul carismei şi a găsi răspunsuri la întrebările ei, Denise Restauris a mers la Joyce Newman, manager al Newman Group. Ea ţine traininguri pentru top executives, purtători de cuvânt ai vedetelor, atleţi şi scriitori, pe teme de media şi public speaking. Printre clienţii ei se numără Booz Allen Hamilton, NARS Cosmetics, Hearst Magazines, Maybelline New York şi Skadden, Arps.

Joice îi ajută pe oameni să-şi găsească stilul personal şi să meargă pe calea carismei lor. Ea ne-a împărtăşit gândurile proprii despre cum să fii o persoană carismatică:

Toţi putem fi carismatici. Nu ne naştem carismatici, putem cultiva carisma în multe feluri.

Unul dintre acestea este să observi şi să înveţi de la oameni pe care îi consideri carismatici. Nu e nevoie să-i copiezi, ci să le înveţi secretele, să le exersezi şi să le aprofundezi până când ţi se potrivesc. Este un proces de încercări şi cu erori. Doar uitaţi-vă la Mel Gibson şi Lindsay Lohan. Dar sunt şi veşti bune: dacă pierzi carisma, având conştiinţă de sine şi făcând un efort, o poţi recâştiga.

Iată 5 calităţi esenţiale ale unei persoane carismatice – tu câte ai dintre acestea?

1) Ai încredere în tine

Trebuie să te placi pe tine însuţi. Este mult mai uşor pentru alţii să te placă, dacă şi tu te placi. Fii optimist.

Citeste si:  Români sclavi în zonele rurale din Italia

Vezi jumătatea plină a paharului. Fii entuziast. Simte-te bine în pielea ta. Fii consecvent. Apără-ţi singur pielea. Cunoaşte-te pe tine însuţi şi nu încerca să fii altcineva.

Nu-ţi etala toate problemele. Cu toţii le avem, dar le împărţim pe compartimente, le punem într-un colţ şi le scoatem de acolo doar pentru prieteni apropiaţi şi pentru familie.

2) Spune poveşti extraordinare

„Universul este compus din poveşti, nu din atomi”, spunea Muriel Rukeyser, poet şi activist.

Vorbeşte cu convingere. Foloseşte cuvinte precum „Sunt sigur”, versus tentantele cuvinte „Cred, Sper, Simt”.

Foloseşte umorul. Umorul peiorativ îndreptat chiar către propria persoană poate fi inclus, este bine să spui povestea unui moment în care te-ai simţit jenat.

Fii relevant. Fii la curent cu ce se întâmplă în lumea din jurul tău. Oamenii vor să aibă alături oameni care stăpânesc bine informaţia.

Nu confunda umorul cu glumele proaste. Nu fi autopeiorativ în afara conversaţiei. Nu te autocritica prea mult, în aşa fel încât să nu mai fii tu însuţi.

3) Limbajul corpului

Fii deschis şi abordabil. Amabil şi fermăcător.
Mergi către oameni, zâmbeşe, menţine contactul vizual şi strânge-le mâna. Prezintă-te spunându-ţi numele. Aşa oamenii îţi vor auzi vocea de două ori.

Citeste si:  Lazea (BNR): Creşterea salariilor depinde de îmbunătăţirea drastică a sistemului de educaţie

Stăpâneşte camera în care păşeşti. Gândeşte-te la preşedintele Obama când merge pe podium. Să ai propria ta demnitate.

Nu exagera. Când zâmbeşti, fii autentic. Dacă zâmbetul nu este şi în ochii tăi, oamenii vor şti că te prefaci.

4) Dedică-te, în conversaţie, celeilalte persoane

Permite universului să graviteze în jurul persoanei cu care vorbeşti.
Fă persoana cu care vorbeşti să se simtă ca singura persoană din lume la momentul respectiv.

Fă-i pe ceilalţi să se simtă confortabil cu tine.
Nu-ţi lăsa egoul să conducă conversaţia. Cu toţii avem egouri. Dacă egoul tău e în priză, lasă-l la uşă.

5) Fii un bun ascultător

Nu-ţi poţi aminti totul, dar să-ţi aminteşti numele persoanei este important. Iată un truc: când eşti prezentat cuiva, repetă-i pe loc numele, spunând de exemplu „Ioana, mă bucur să te cunosc.”
Ascultă cu interes. Fii atent. Implică-te. Fii empatic.

Când vorbeşti cu cineva la un eveniment, nu-ţi verifica telefonul sau nu te uita prin cameră să vezi dacă cineva mai important este pe acolo. Dacă vrei să găseşti pe cineva mai important, fă o conversaţie scurtă şi mergi mai departe cu graţie.

Dacă te întrebi cât eşti de carismatic, fă o trecere în revistă şi vezi câte calitaţi din cele mai sus întruneşti. Dar colegii tăi, şefii, prietenii sau familia?
Vrei să-ţi îmbunătăţeşti carisma? Nu e niciodată prea târziu. Doar cultiv-o.

Citește și
1 Comentariu
  1. delia spune

    ce chestie interesanta….=))altceva nu aveti???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close