Acţiunile băncilor elene cresc cu peste 13% la bursa de la Atena

Acţiunile băncilor elene au crescut luni, 18 iunie, la bursa de la Atena cu peste 13%, după ce rezultatele alegerilor din Grecia sugerează că ţara va rămâne în zona euro, reducând riscul unor turbulenţe majore pe pieţele financiare şi în economia mondială, transmit Reuters şi AFP.

Indicele Athex al bursei din Atena înregistra luni o creştere de 6,48%, la 596,94 puncte, investitorii salutând victoria partidului condus de Antonis Samaras, Noua Democraţie, favorabil menţinerii ţării în zona euro.

‘Este un avans care arată reducerea presiunilor, piaţa bursieră salută rezultatele alegerilor şi se concentrează acum pe formarea noului guvern şi a priorităţilor sale’, a declarat analistul Manos Giakoumis de la Euroxx Securities.

Partidul grec Noua Democraţie /dreapta conservatoare/ a obţinut 29,66 % din voturi la alegerile de duminică, respectiv 129 de mandate în Parlament /din totalul de 300/, situându-se pe primul loc, după numărarea oficială a 99,84 % din buletinele de vot, potrivit informaţiilor date publicităţii de Ministerul elen de Interne. Pe locul al doilea se află stânga radicală Syriza, cu 26,89 % din voturi, respectiv 71 de mandate, iar pe locul al treilea Mişcarea Socialistă Panelenă PASOK, cu 12,28 %, respectiv 33 de mandate.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG) este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, alături de Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.