EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Artiştii români cer în mod simbolic azil cultural în Canada

3

Mai multe zeci de artişti români, printre care cineastul Cristi Puiu, s-au adunat luni, 18 iunie,  în faţa ambasadei Canadei la Bucureşti pentru a cere în mod simbolic „azil cultural” ca urmare a unei ordonanţe emise de guvern care ameninţă, potrivit acestora, independenţa culturii, relatează AFP.

„Am venit aici ca să cerem în mod simbolic azil cultural. Este o acţiune de protest împotriva hotărârii guvernului de a modifica statutul Institutului Cultural Român (ICR) şi sensul însuşi al misiunii sale”, a declarat pentru AFP Katia Pascariu, o actriţă de 28 de ani.

Artiştii au spus că au ales Canada pentru că ea este simbolul unei ţări „primitoare şi care respectă independenţa culturii”.

Guvernul de centru-stânga al premierului Victor Ponta a provocat un val de revoltă în rândul comunităţii artistice după ce a emis o ordonanţă de urgenţă prin care ICR, principalul promotor al culturii române în străinătate, trece în subordinea Senatului.

Această decizie implică schimbarea întregii echipe de conducere a institutului.

„Totul s-a petrecut într-un mod foarte brutal, printr-o ordonanţă de urgenţă, fără niciun fel de dezbatere, fără nicio consultare cu artiştii”, a declarat coregrafa Vava Ştefănescu.

Sute de artişti cunoscuţi şi ONG-uri pentru apărarea statului de drept au denunţat de câteva zile hotărârea guvernului cu privire la acest institut, echivalentul a British Council sau a Institutului Goethe.

Cineastul Cristian Mungiu, premiat de mai multe ori la Cannes, a vorbit de „epurare”.

„Institutul este una din puţinele instituţii care funcţiona extraordinar de bine în România, nu este niciun motiv pentru ca lucrurile să fie schimbate”, a afirmat Cristi Puiu, care a subliniat de mai multe ori contribuţia ICR la succesul cinematografiei româneşti în străinătate.

loading...

Citește și
Loading...

3 Comentarii
 1. Victor BLAGA spune

  Du-te ma Cristi la Cannes, nu in Canada.
  Adica … „du-te’n Franta” bai baiatule !
  Acolo e de tine !

 2. doru spune

  nu inteleg ce este in capul psd istilor vor sa faca o alta nationalizare ? clturala ?

 3. Aurel spune

  De ce sa ceara doar simbolic azil cultural in Canada, din moment ce impozitul total pe drepturi de autor, in Romania, incepand din 2010, cu Codul fiscal boc-basescu, e de peste 80 % , indiferent cat de mica este suma respectiva (sub salariul minim sau sub pensia minima pe economie, de 350 lei, adica 80 euro )? Concret, un artist plateste 31 % CAS (pensii), 11 % CASS (sanatate), 16 % ‘cota unica’. Din ce-i mai ramane ‘net’ plateste 24 % TVA pe orice obiect cumparat, apoi achita taxele local pe casa, teren si masina (daca are). In Canada, impozitul total e un fleac fata de cel platit in Ro, UE ! Iar in SUA, americanii inca nu au inventat TVA, nici accize !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.