Bulgaria propune construirea unui nou pod între Giurgiu şi Ruse

Bulgaria propune construirea unui nou pod între Giurgiu şi Ruse, a anunţat, sâmbătă, 16 iunie, ministrul bulgar al dezvoltării regionale Liliana Pavlova în cadrul conferinţei „Strategia Dunării – o posibilitate de construire a regiunilor din Europa”.

Forumul are loc în oraşul Ruse, iar propunerea Lilianei Pavlova a fost întâmpinată cu aplauze de către cei prezenţi în sală. Pavlova a spus că autostrada care va fi construită între Ruse şi Svilengrad, la graniţa cu Turcia, va necesita un nou pod la Dunăre sau, cel puţin, lărgirea celui existent.

Întrebată de Agerpres dacă Bulgaria va încerca să obţină finanţare din Qatar şi pentru pod, aşa cum a făcut în cazul arterei rutiere Ruse-Svilengrad, Pavlova a spus că aceasta este una dintre posibilităţi, cealaltă opţiune fiind ca proiectul să fie finanţat prin programul de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria.

O propunere în acest sens a fost deja adresată guvernului român, a precizat Pavlova. Ea a amintit că premierul bulgar a invitat România să se alăture proiectului de autostradă care va lega România de Turcia, traversând Bulgaria între oraşele Ruse şi Svilengrad. Pavlova a mai amintit că până la sfârşitul anului urmează să fie finalizat podul de peste Dunăre între Calafat şi Vidin, iar deja există planuri pentru construirea a încă două poduri între România şi Bulgaria, care vor lega Călăraşi de Silistra şi Bechet de Oreahov.

Primarul oraşului Ruse Plamen Stoilov a mulţumit în numele concetăţenilor săi pentru intenţia de a construi un nou pod. Ruse este un centru care merită un al doilea pod peste Dunăre, a subliniat el. Oficialul s-a declarat, totodată, foarte mulţumit de colaborarea cu autorităţile locale din România.

Conferinţa conferinţei „Strategia Dunării – o posibilitate de construire a regiunilor din Europa” este cea de a doua organizată de europarlamentara bulgară Maria Nedelceva (Partidul Popular European), prima având loc la Silistra în mai. Coorganizatori ai actualei acţiuni sunt Ministerul Dezvoltării Regionale de la Sofia şi Fundaţia germană Hanns Seidel. La conferinţă participă ministrul bulgar al dezvoltării regionale Liliana Pavlova şi secretarul de stat român în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Marcel Boloş, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Bulgaria, precum şi ai sectorului nonguvernamental.

Statul Qatar a anunţat în luna mai că demarează un program ambiţios de investiţii în Bulgaria care va începe prin depunerea a 200 milioane de dolari la Banca Naţională a acestei ţări. Aflat la Sofia, premierul ţării arabe, şeicul Hamad bin Jassim al-Thani, a declarat că acest depozit va fi o dovadă că intenţiile lor sunt cât se poate de serioase.

Una dintre investiţiile qatariote va fi în construirea unei autostrăzi sau a unui drum expres cu două benzi pe sens în locul şoselei vechi între Ruse şi Svilengrad traversate în fiecare zi de circa 7.000 de vehicule, în majoritate tiruri şi camioane.

O parte din traseu cuprinde traversarea Munţilor Balcani, unde va fi construit un tunel cu lungimea totală de între 3 şi 7 kilometri. La acest proiect s-a alăturat şi Turcia, după ce premierii Bulgariei, Turciei şi Qatarului, Boiko Borisov, Recep Tayyip Erdogan şi Hamad bin Jassim al-Thani, s-au întâlnit în urma cu o lună în oraşul Varna, pe malul Mării Negre.

În momentul de faţă, România şi Bulgaria sunt legate de un singur pod pe toată lungimea porţiunii comune a Dunării – 470 km. Acesta se află între Giurgiu şi Ruse şi a fost inaugurat în anul 1954.

Cel de al doilea pod de peste Dunăre între cele două ţări, cel între Vidin şi Calafat, se află în prezent în construcţie, urmând să fie inaugurat la sfârşitul anului în curs sau cel mai târziu la începutul anului viitor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.