Bundesbank se opune creării unui fond de răscumpărare a obligaţiunilor în zona euro

Banca centrală a Germaniei, Bundesbank, a respins luni propunerea vizând crearea unui fond de răscumpărare a obligaţiunilor emise de state din zona euro, o idee lansată totuşi de un grup de experţi care consiliază guvernul german în probleme economice, transmite AFP.

„Este foarte îndoielnic că acest proiect poate fi implementat în cadrul tratatului european actual şi că este compatibil cu Constituţia germană”, apreciază Bundesbank în raportul său pe luna iunie. Potrivit Băncii centrale a Germaniei, fondurile europene existente (Fondul European de Stabilitate Financiară, EFSF, şi succesorul său Mecanismul European de Stabilitate, MES) sunt mult mai potrivite deoarece împrumuturile sunt legate de condiţii stricte şi dobânzi ridicate în caz de sancţiuni. De asemenea, Bundesbank a avertizat că această mutualizare a datoriilor ar putea reduce presiunile pentru ca statele să-şi redreseze finanţele publice şi ar putea afecta credibilitatea Germaniei.

Propus pentru prima dată în luna noiembrie a anului trecut de un grup de consilieri ai guvernului german, acest fond ar permite acoperirea datoriilor publice ale statelor membre peste pragul de 60% din PIB impus de Tratatul de la Maastricht. De asemenea, proiectul prevede excluderea ţărilor care beneficiază deja de ajutoare europene, cum sunt Grecia, Irlanda, Portugalia şi în prezent Spania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.