EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Cum să îţi revii după pierderea locului de muncă: 7 obiceiuri care te ajută să îţi găseşti un job nou

– O prietenă mi-a împărtăşit recent cum soţul ei a căzut într-o depresie ce a durat un an după ce a fost concediat de la jobul său de finanţist, în contextul crizei economice globale. El muncise din greu toată viaţa, depăşind toate presiunile şi provocării muncii sale şi bucurându-se de banii pe care îi câştiga. Când a rămas fără slujbă pentru prima dată, trecut de 40 de ani, a primit o lovitură puternică, nereuşind să-i facă faţă, povesteşte Margie Warrell,  life coach şi personalitate media, pentru Forbes.com.

 

Fără doar şi poate pierderea locului de muncă este un lucru dificil. Fie că are sau nu legătură cu performanţele tale, este totuşi greu. Dacă privim pierderea jobului dintr-o perspectivă largă ca pe orice încercare, vom realiza că în viaţă succesul este măsurat, nu atât în oportunităţi, ci în modul în care ştim să răspundem la încercările şi oportunităţile vieţii.

Povestea soţului prietenei mele este una pe care am auzit-o des. Provocarea cu care se confruntă oamenii aflaţi în situaţia lui nu se referă doar la modul în care fac faţă pierderii jobului, ci şi cum reacţionează la emoţiile cu care se confruntă.

Acestea variază de la umilinţă, eşec şi vulnerabilitate, la anxietate şi plângere de milă.

Sigur, să-ţi pierzi locul de muncă poate fi o adevărată lovitură, dar este o şi mai mare lovitură să-ţi laşi afectat psihicul şi respectul de sine.

În ultimi ani, milioane de oameni s-au trezit involuntar în afara pieţei muncii, adesea fără a fi din vina lor. Anul acesta mulţi alţii se vor găsi din nou în aceeaşi situaţie.

Dar indiferent de motivul pentru care nu mai ai un loc de muncă, modul în care reacţionezi la această criză te va diferenţia de ceilalţi atunci când îţi căuţi un nou loc de muncă.

Atitudinea este totul atunci când vine vorba de vânarea cu succes a unui nou job. O mentalitate pro-activă şi pozitivă te va diferenţia de cei mai mulţi oameni, determinând cât de norocos vei fi într-o economie ghinionistă.

Te vei putea găsi într-una dintre următoarele ipostaze: fie vei fi recunoscător pentru ceea ce ai câştigat, fie acest incident îţi va da o şansă să-ţi reevaluezi viaţa, să petreci mai mult timp cu familia ta, să-ţi înveţi copiii şi să-i vezi cum cresc, sau să-ţi reafirmi ceea ce contează cel mai mult.

Confucius spunea că toţi suntem le fel (nimănui nu-i place să fie concediat), dar obiceiurile sunt cele care ne deosebesc.

În continuare se găsesc 7 comportamente care să te separe de mulţime, să-ţi urce aplicaţia în vârful mormanului de CV-uri şi să-ţi aducă nu doar un job, ci unul chiar mai bun decât cel dinainte.

 

1. Rămâi concentrat pe viitor

Este uşor să rămâi blocat în trecut, gândindu-te la ce trebuia făcut, ce s-ar fi putut întâmpla, dar nu a fost aşa. Gândind aşa, nu faci decât să perpetuezi emoţii distructive care alimentează mânia, compătimirea de sine şi un sentiment de lipsă de putere.

Concentrează-te pe viitor, pe ce ai de făcut pentru a te putea situa cât mai bine pe frontul locurilor de muncă şi în contact cu cei care te pot ajuta. Starea pe care te concentrezi se amplifică, aşa că focusează-te pe ceva ce-ţi doreşti, nu pe ceea ce nu-ţi doreşti.

 

2. Nu lăsa statusul locului de muncă să te definească

Sigur, pierderea locului de muncă este o experienţă foarte personală, dar nu o lua prea personal. „Ce faci” nu este egal cu „ceea ce eşti”. Niciodată nu a fost egal.

Cercetarea lui Marty Seligman a arătat că cel mai important factor de diferenţiere între cei care se confruntă cu obstacole, este modul în care interpretează situaţia.  Cei care iau pierderea jobului drept un eşec datorat inadecvării personale au şanse mai mici să revină cu succes, decât cei care interpretează piedica drept o circumstanţă nefericită care le-a oferit valoroasa oportunitate de a-şi spori conştiinţa de sine, a reevalua priorităţile şi a-şi clădi curajul.

Tu te defineşti pe tine, nu jobul sau decizia companiei de a te angaja sau nu. Nu o lua ca o respingere personală. Poate fi datorată unor forţe economice mult în afara controlului tău. Angajatorii potenţiali vor fi mult mai atraşi de către persoanele care şi-au arătat abilitatea de a rămâne pozitivi şi încrezători în sine, în ciuda unui pas înapoi făcut sau a pierderii locului de muncă.

 

3. Fă din grija faţă de tine o prioritate

Când ţi-ai pierdut jobul este foarte uşor să te aşezi pe canapea, cu telecomanda într-o mână, cu berea sau o pungă de chipsuri în cealaltă, lăsându-te copleşit de autocompătimire. Mulţi fac asta! Dar curajul emoţional şi mintal presupun revenire fizică.

Aşa că ai grijă de tine şi fă orice te face să te simţi puternic şi confortabil. Până la urmă nu ai nici o scuză că nu găseşti timp pentru exerciţii.

Studiile au descoperit că exerciţiile fizice contribuie la revenire, făcându-te mai imun la stres. Ieşi afără din casă, aleargă, lucrează în grădină, sau fă orice altceva care te face să te simţi mai bine şi te ajută să schimbi emoţiile negative care te apasă cu sentimentul de fi proactiv în vânătoarea ta de joburi.

 

4. Înconjoară-te cu oameni pozitivi

Emoţiile sunt contagioase. Oamenii din jurul tău influenţeză modul în care te vezi, situaţia în care te găseşti, ceea ce vrei să faci ca s-o îmbunătăţeşti. Nu te lăsa atras în vârtejul celor care vor un maraton al plângerii de milă. Pierzi timp preţios şi energie, pe care ai putea să le foloseşti pentru a reveni la lucru.

Citeşte cărţi pozitive, urmăreşte filme care să te inspire, iar celor care te bat la cap, spune-le frumos nu tu ţi-ai ales circumstanţele şi că ai încredere că, în timp şi cu efort, vei reuşi să fii mai puternic şi mai înţelept.

 

5. Construieşte-ţi o reţea

Cu cât cunoşti mai mulţi oameni, cu atât mai mult ajutor poţi avea. Aşa că proverbul „Reţeaua ta este activul tău net” este în special relevant atunci când vine vorba de a găsi joburi care se fac cunoscute prin viu grai.

Caută-ţi conoscuţii şi solicită-le suportul pentru a te recomanda sau prezenta oricând unui potenţial angajator. Indiferent de ceea ce faci, nu subestima puterea reţelei tale pentru a-ţi oferi oportunităţi şi a-ţi găsi şansa aceea pe care o aşteptai.

 

6. Fă-ţi din găsirea unui job, un job în sine

Dacă simţi nevoia şi îţi permiţi ia-ţi câteva zile libere sau chiar o săptămână sau două. Presupunând că nu-ţi permiţi o pauză de un an, nu lăsa prea mult timp până să te întorci la rutina familiară.

Structurează-ţi ziua. Sigur că ai mai mult timp liber decât de obicei, dar vei fi uimit de cât de puţin poţi face într-o zi dacă nu ai intenţii serioase cu privire la ce vrei să faci. Crează-ţi un plan de căutare a joburilor în paşi mici. Apoi prioritizează, structurează-ţi ziua şi fă-ţi din căutarea unui job un job în sine.

 

7. Fii mai iubitor

Este relativ simplu: fiind mai binevoitori faţă de ceilalţi ne face să ne simţim mai bine. Nu este doar un lucru drăguţ pe care îl facem pentru ceilalţi, cum ar fi să ajutăm un vecin său să fim voluntari la un centru de copii sau bătrâni, ci este şi un timp petrecut cu folos pentru noi înşine.

Cercetătorii au descoperit că actele de bunătate produc aceleaşi reacţii chimice în creier ca şi antidepresivele, cu diferenţa că primele le produc în mod natural şi benefic.

Pe deasupra, când ne punem la dispoziţie timpul pentru a-i ajuta pe ceilalţi, aceasta ne împiedică să avem gânduri negre despre propriile probleme şi ne face să conşteientizăm cât de multe lucruri pentru care să fim recunoscători avem.

De asemenea, poate fi o modalitate eficientă de a ne construi o reţea de contacte şi, în plus, va indica potenţialilor angajatori că nu lenevim aşteptând ca munca să ne găsească. Nu există un „mai bun generator de dispoziţie” decât să facem ceva pentru ceilalţi, chiar şi atunci când viaţa noastră nu este întocmai cu ne-a dori-o.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și
1 Comentariu
  1. luminita spune

    si daca spun ce cred …se intampla ceva??? traim intr-o tara in care locurile de munca de la stat sunt date pe pile incepand cu femeia de serviciu pana la director, in care toti incompetentii si needucatii sunt cu pixul in mana si se cred stapanii universului. Ii intereseaza doar banii, salariile grase si fotoliile sa fie cat mai confortabile. Ei insa….tot opincari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata