Cum te arde firma de leasing la cursul de schimb

– Firmele de leasing încasează doar în lei ratele la finanţările în euro. Cursul de schimb este, uneori, un fel de secret de stat şi, întotdeauna, foarte dezavantajos

Să afli cursul de schimb la unele firme de leasing din România este o misiune aproape imposibilă. Angajaţii de la call center nu ţi-l spun decât dacă sunt siguri fie că eşti client al companiei, fie că vrei să închei un contract.

Această adevărată „secretomanie“ pe care reporterul Capital a regăsit-o inclusiv la companii de renume din domeniu are o justificare cât se poate de pragmatică.  În ciuda faptului că acordă cu precădere finanţări în euro, firmele de leasing obligă clienţii să plătească ratele în lei.

Ba, mai mult, companiile impun un anume curs de schimb care este, de cele mai multe ori, foarte dezavantajos. Firmele de leasing arondate băncilor au început doar de curând să utilizeze cursul de schimb afişat de bancă.

Două sunt tehnicile principale prin care firmele de leasing reuşesc să-şi rotunjească veniturile luând câte puţin de la mulţi clienţi. Ambele metode funcţionează cel mai bine în perioade în care leul se depreciază faţă de euro. România trece printr-o astfel de perioadă.

Prima metodă este obligarea clientului să achite ratele în lei la un curs prestabilit, în ciuda faptului că finanţarea este acordată în euro. Pierderile suferite de clienţi nu vin doar din diferenţa dintre cel mai bun curs de pe piaţă şi cel al firmei de leasing la data facturării, deşi nici acestea nu sunt neglijabile. Clientul este dezavantajat şi prin faptul că nu poate plăti rata  direct cu euro achiziţionaţi din timp, la un curs mai avantajos, scrie Capital.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.