FMI cere Spaniei să adopte noi măsuri pentru reducerea deficitului

Fondul Monetar Internaţional a avertizat că deficitul bugetar al Spaniei va fi probabil mai mare decât s-a estimat şi a cerut guvernului să adopte măsuri decisive pentru reducerea datoriei, transmite AP.

Spania ar trebui să ia măsuri pentru a obţine mai multe venituri din taxe pentru a-şi reduce deficitul, în plus faţă de reducerea cheltuielilor. În acelaşi timp, guvernul nu ar trebui să-şi reducă prea rapid deficitul, ţinând cont de situaţia dificilă a economiei, ci ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea situaţiei economice pe termen mediu, susţine FMI.

Instituţia apreciază că Spania a făcut progrese privind reducerea deficitului şi recapitalizarea băncilor dar încrederea investitorilor rămâne scăzută, ceea ce a dus la majorarea costurilor de creditare.

În ciuda măsurilor adoptate de Spania pentru sprijinirea sectorului său bancar, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a coborât miercuri cu trei trepte ratingul suveran al Spaniei, de la ‘A3’ la ‘Baa3’, chiar deasupra categoriei ‘junk’. De asemenea, agenţia a avertizat că ar putea să coboare din nou ratingul Spaniei în următoarele trei luni.

FMI susţine mărimea pachetului de asistenţă financiară pentru băncile spaniole, de 125 miliarde de dolari, şi a cerut Spaniei să continue implementarea reformelor economice.

Datoria publică a Spaniei a urcat la 72,1% din PIB în primul trimestru din 2012, de la 63,6% în perioada similară din 2011, a anunţat vineri Banca Centrală a Spaniei.

Guvernul se aşteaptă ca datoria publică să ajungă la 79,8% din PIB până la sfârşitul anului, dar cifra nu include şi impactul împrumutului de la UE, de până la 100 miliarde de euro (126 miliarde de dolari), pentru recapitalizarea băncilor spaniole.

La sfârşitul lui 2011 datoria publică a Spaniei se ridica la 68,5% din PIB.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a avertizat miercuri că împrumutul ‘va înrăutăţi în mod considerabil nivelul datoriei guvernamentale’, iar deficitul public al Spaniei ar urma să ajungă la 90% din PIB şi va continua să crească până în 2015.

Spania vrea să-şi reducă deficitul bugetar de la 8,9% din PIB în 2011 până la 3% din PIB în 2013.

Spania se confruntă cu problema datoriilor ridicate ale regiunilor şi ale băncilor. Mai mult, se estimează că Spania va fi singura ţară din zona euro care se va afla în recesiune anul viitor, în condiţiile în care aproximativ un sfert din populaţie nu reuşeşte să-şi găsească un loc de muncă.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.