Juncker: Ieşirea Greciei din zona euro ar avea un „efect devastator”

Ieşirea Greciei din zona euro şi din Uniunea Europeană (UE) ar avea un „efect devastator”, a estimat preşedintele Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat sâmbătă, 16 iunie, de cotidianul austriac Kurier.

„Independent de consecinţele economice şi sociale pentru Grecia însăşi, o ieşire a acestei ţări din UE ar cauza prejudicii pentru întreaga zonă euro şi pentru coeziunea ei”, a atenţionat Juncker, în ajunul alegerilor parlamentare din Grecia, considerate cruciale. „Trebuie să împiedicăm acest lucru, care ar avea un efect devastator, iar grecii trebuie să fie conştienţi de aceasta”, a declarat preşedintele Eurogrup.

Grecii sunt aşteptaţi să voteze duminică, în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate, care ar putea aduce la putere forţele radicale de stânga, ce se opun măsurilor de austeritate impopulare impuse de Bruxelles.

„Dacă va câştiga stânga radicală, consecinţele asupra uniunii monetare vor fi imprevizibile”, a mai spus Juncker, subliniind că UE ar trebui să continue discuţiile cu guvernul grec, indiferent cum va arăta acesta. Totodată, Juncker este de părere că „programul de austeritate impus Greciei nu poate fi negociat”, dar că este posibilă o prelungire a termenelor pentru punerea în aplicare a măsurilor de austeritate.

Preşedintele Eurogrup a precizat că duminică se va afla în contact telefonic cu guvernatorul Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, şi cu Olli Rehn, comisarul european pentru economie, însă o poziţie oficială va fi dată publicităţii abia luni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.