Muzeul Ţăranului Român a marcat împlinirea a o sută de ani de la punerea pietrei de temelie

Împlinirea a o sută de ani de la punerea pietrei de temelie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MŢR) a fost marcată, duminică, 17 iunie, printr-o ceremonie de dezvelire a unei plăci memoriale.

„MŢR ca instituţie a luat fiinţă în 1834, a fost apoi reînfiinţat în 1864 şi în cadrul lui în 1875 s-a făcut un departament să spunem de port popular. Din acest departament în 1906 a luat fiinţă Muzeul Etnografic de Artă Naţională şi Artă Industrială, însă muzeul nu a avut parte de un local propriu decât foarte târziu. Construcţia a început în 1912 şi piatra de temelie s-a pus chiar în ziua de 17 iunie. Acesta este motivul pentru care astăzi am dezvelit această placă memorială cu efigia Regelui Carol”, a declarat directorul general al MŢR, Virgil Ştefan Niţulescu.

Potrivit acestuia, evenimentul de duminică e un omagiu adus unui rege care a fost unul dintre cei mai mari conducători pe care i-au avut românii în toată istoria lor.

„Basorelieful pe care-l dezvelim astăzi este mai mult decât un omagiu adus înaintaşilor, este expresia unei speranţe pentru un viitor în care credem că vom reuşi să ne păstrăm identitatea naţională”, a adăugat directorul general al MŢR.

La rândul său, Principele Radu, prezent la eveniment, a spus că muzeele în România fac gestul cultural şi istoric de a defini naţiunea română de astăzi.

„Nu muzeele sunt cele care ne-au lipsit nouă în această ultimă jumătate de secol. După cum ştiţi, în epoca dictaturii comuniste muzeele nu numai că şi-au făcut datoria, dar erau de multe ori mai pline decât astăzi. (…) Ceea ce a avut de suferit în ultima parte a istoriei noastre a fost instituţia publică şi Regele Carol I a trudit timp de 48 de ani pentru ca ea să fie consolidată, cu alte cuvinte statul român modern pe care încercăm să-l desăvârşim astăzi în anii Uniunii Europene are nevoie de o fundaţie solidă şi aceasta este una doar instituţională”, a menţionat Principele Radu.

Potrivit acestuia, când o instituţie ca MŢR aniversează o sută de ani nu e vorba doar de cultură sau de artă populară, ci de ceva din statul român care se întăreşte şi iese la iveală cu mai multă mândrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.