EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Preşedintele Bulgariei a blocat prin veto controversata lege a pădurilor

0

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi-a exprimat, sâmbătă, 16 iunie, dreptul de veto faţă de amendamentele controversate la legea pădurilor adoptate miercuri de parlament.

Mii de bulgari au ieşit pe străzile capitalei în ultimele trei seri pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de aceste amendamente, care vor înlesni despăduririle pentru construirea unor pârtii de schi sau amplasarea unor utilaje la obiective turistice. În cele trei nopţi de proteste au fost blocate intersecţii cruciale din centrul Sofiei, ajungându-se la ciocniri între poliţiştii şi protestatari.

În motivele publicate pe site-ul administraţiei prezidenţiale, se afirmă că aceste amendamente care au fost menite să încurajeze dezvoltarea turismului de schi provoacă suspiciuni de neconformitate cu Constituţia, cu drepturile cetăţenilor şi cu principiile Uniunii Europene. Ocrotirea mediului înconjurător este nu numai un obiectiv naţional, ci şi unul comunitar, susţine Plevneliev. Preşedintele mai spune că reacţia fermă a societăţii a fost una temeinică, pentru că amendamentele legale au fost adoptate fără o dezbatere publică.

Toate forţele de opoziţie din parlamentul bulgar, precum şi organizaţia pentru protecţia mediului înconjurător WWF au îndemnat la blocarea prin veto a controversatelor amendamente. ‘Amendamentele se traduc printr-o continuare a despăduririi şi permit realizarea de construcţii pe terenuri forestiere şi în spaţii protejate’, a denunţat WWF într-un comunicat.

‘Ele autorizează construirea unor piste şi echipamente de schiat fără a modifica utilizarea terenurilor /necesară în prealabil, n.r./ şi permit achiziţionarea drepturilor de construire pe terenuri publice, fără licitaţie şi pe o perioadă nedeterminată’, a adăugat organizaţia nonguvernamentală. Pădurile ce aparţin statului şi spaţiile protejate nu reprezintă decât 20 la sută din teritoriul bulgar, conform WWF.

Aceasta este a doua oară când preşedintele Plevneliev îşi foloseşte dreptul de veto împotriva unor prevederi legale adoptate cu voturile partidului GERB (centru-dreapta), din rândurile căruia provine el însuşi. Prima dată, acest lucru s-a întâmplat tot săptămâna aceasta, când şeful statului a blocat un articol din legea sistemului judiciar care se referea la bonusurile primite de magistraţi.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.