Spray-ul autobronzant, risc ridicat de cancer, avertizează specialiştii

Spray-ul autobronzant, considerat până nu demult că ar fi o alternativă mai sigură în comparaţie cu solarul, provoacă cancer din cauza substanţei numită dihidroxiacetona /DHA/ din compoziţia sa, potrivit unui studiu recent, după cum relatează publicaţia The Daily Mail.

Aceasta pătrunde cu uşurinţă în plămâni, precum şi în fluxul sanguin şi începe să distrugă ADN-ul, cauzând formarea de tumori.

De asemenea, dihidroxiacetona, despre care se spunea până acum că nu ar fi deloc nocivă pentru sănătatea umană, poate agrava astmul şi poate accelera evoluţia emfizemului pulmonar şi bolilor pulmonare cronice obstructive.

Dr.Lynn Goldman, de la Universitatea Washington susţine că ‘această substanţă ameninţă cu apariţia unor mutaţii prin modificarea ADN-ului la nivelul celulelor corpului’. ‘ Până de curând, acest aspect nu fusese deloc studiat. Au fost efectuate doar câteva teste pe celulele organismelor vii’, relevă ea, adăugând că spray-ul autobronzant se află la originea multor cazuri de cancer din ultimul timp, mai ales că publicitatea care se face acestui mijloc de bronzare este destul de agresivă.

Dr. Rey Panettieri, de la University of Pennsylvania’s Perelman School of Medicine, explică pătrunderea rapidă a compuşilor spray-ului în sânge din cauza suprafeţei mari a plămânilor. Astfel, conform studiului, rezultă că sunt supuşi riscului de a se îmbolnăvi toţi fanii saloanelor de bronzare artificială, inclusiv angajaţii acestor localuri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.