Traian Băsescu: Această criză nu va dispărea în următoarele 12 luni

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, luni, 18 iunie, că în ceea ce priveşte criza economică aceasta nu va trece în următoarele 12 luni, dar a punctat că România susţine că nu se poate discuta despre austeritate versus relansarea economiei.

„Oricum, suntem extrem de convinşi că această criză nu va dispărea în următoarele 12 luni. Ne aşteaptă o perioadă de dificultăţi pe termen mediu sau chiar lung. Pe de altă parte, suntem una dintre ţările care susţin că în acest moment nu se poate discuta despre austeritate versus relansarea economiei. Aceasta este cea mai mare greşeală pe care o putem face în momentul de faţă, pentru că în termeni reali, trebuie să păstrăm stabilitatea macroeconomică, iar pe baza ei să generăm creştere economică, şi nu viceversa”, a spus Băsescu, în debutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu Philippe Le Houerou, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.

Philippe Le Houerou a apreciat şi el că cele două aspecte, stabilitatea macroeconomică şi creşterea, „merg” împreună. El a mai spus că este nevoie şi de reforme pentru a fi asigurată stabilitatea pe termen lung.

„Această poveste cu ‘opriţi austeritatea’, ‘opriţi focusarea pe stabilitatea macroeconomică, să trecem la creştere economică, punând banii în piaţă’ poate fi cea mai mare greşeală, care va face Europa să explodeze în următorii ani. Trebuie să le păstrăm pe amândouă, dar cheia este stabilitatea macroeconomică. Iar noi avem experienţa din 2007-2008, când am crescut deteriorând stabilitatea macroeconomică”, a conchis Băsescu.

Potrivit reprezentantului Băncii Mondiale, stabilitatea macroeconomică, asigurarea competitivităţii şi valorificarea oportunităţilor de investiţii sunt cei trei piloni pe care România trebuie să îşi bazeze creşterea economică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.