UE se află într-un „moment critic”, susţine fostul premier grec Georgios Papandreou

Uniunea Europeană se află într-un „moment critic”, a afirmat fostul premier socialist grec Georgios Papandreou, estimând că problemele din zona euro sunt „mult mai profunde” decât cele ale ţării sale, unde duminică au loc alegeri legislative cruciale, informează AFP.

„Cred că suntem într-un moment critic în Europa”, a declarat Georgios Papandreou, într-un interviu acordat BBC.

„Trebuie să lăsăm deoparte orice retorică naţionalistă pentru a şti pe cine trebuie să dăm vina: populaţia din sud, germanii cu politica lor de austeritate sau oricine altcineva”, a spus el. „Noi trebuie să lucrăm împreună, trebuie să ne unim forţele”, a subliniat fostul şef al guvernului elen.

Problemele din Grecia anunţă „probleme mai profunde” ale Uniunii Europene şi zonei euro, a mai spus el, denunţând absenţa unei uniuni bancare, de politică fiscală şi economică comune.

Georgios Papandreou a avertizat cu toate acestea în legătură cu consecinţele unui vot în favoarea partidelor care se opun condiţiilor care au stat la baza planului de salvare al Greciei, atrăgând atenţia că o ieşire a ţării din zona euro ar conduce la o creştere a inflaţiei şi la o „îmbulzeală a băncilor” pentru a-şi recupera economiile.

„Ar fi o adevărată catastrofă şi acest lucru nu va avea doar consecinţe sociale, ci şi politice, ceea ce ar complica sarcina Greciei de a se reforma”, a adăugat el.

În opinia fostului premier socialist, partidele politice extremiste din Europa profită de criză. Formaţiunea neonazistă Zorii Aurii a creat o surpriză în alegerile legislative din luna mai din Grecia, cu cele 6,9% din voturi favorabile obţinute.

Există un „teren propice pentru populism, un teren propice pentru partidele rasiste, partidele neofasciste (…) care calcă în picioare valorile pe care Uniunea Europeană este construită”, a estimat Papandreou, care a fost nevoit să demisioneze la sfârşitul luni 2011 din cauza crizei datoriilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.