Bulgaria şi România au cea mai mare pondere a economiei gri în UE

Bulgaria şi România sunt cele două ţări cu cea mai mare pondere a economiei gri din UE, arată datele publicate marţi de Centrul pentru „Economia la vedere” de la Sofia. Potrivit rezultatelor unui studiu recent al organizaţiei nonguvernamentale, peste 30% dintre economiilor celor două ţări intră în sectorul gri.

Centrul pentru „Economia la vedere” foloseşte datele Comisiei Europene, conform cărora media din Uniunea Europeană este de 15-17%, în timp ce în ţări precum Germania şi Danemarca, economia gri formează 10-12% din Produsul Intern Brut, în timp ce în Italia şi în Grecia acest procentaj se ridică la aproximativ 30%.

În Bulgaria sectorul gri s-a micşorat în anul 2011, dar doar în ceea ce priveşte comerţul de bunuri, în timp ce o mare parte din serviciile rămân încă în acest sector.

Construcţiile, turismul şi serviciile sanitare sunt cele trei domenii cu cea mai mare pondere a economiei gri, aceasta ajungând în unele cazuri la 50-60%. Autorii studiului afirmă că evaziunea fiscală nu este tipică pentru companiile mari internaţionale şi apare cel mai des acolo unde operează actori mai mici.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.