Norvegia a eliminat restricţiile de pe piaţa muncii pentru cetăţenii români

Muncitorii din România vor avea acces la piaţa norvegiană a muncii în aceeaşi măsură cu cetăţenii din alte state membre ale Spaţiului Economic European (SEE), ca urmare a unei decizii adoptate de Parlamentul norvegian, se arată într-un comunicat al Ambasadei Norvegiei, remis luni, 18 iunie.

Înainte ca această decizie să fie adoptată, cetăţenii români aveau nevoie de permis de muncă pentru a obţine o slujbă în Norvegia, în vreme ce muncitorii din alte ţări SEE – cu excepţia statelor nordice – aveau dreputul de a obţine o slujbă în Norvegia doar prin simpla înregistrare la birourile autorităţilor de stat.

Astfel de restricţii nu i-au împiedicat însă pe angajatorii norvegieni să angajeze mâna de lucru necesară, oferindu-le salarii şi contracte reglementate în conformitate cu prevederile legislaţiei norvegiene.

Guvernul norvegian este de părere că eliminarea acestor restricţii nu va produce perturbări pe piaţa muncii din Norvegia, caracterizată în prezent prin stabilitate şi o rată scăzută a şomajului. Autorităţile din Norvegia se aşteaptă ca cetăţenii români să stabiliească relaţii de muncă similare cu cele ale muncitorilor din celelalte ţări membre UE din zona Europei Centrale şi de Est, se mai arată în comunicat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.