Premierul Ponta: Guvernul nu mai trebuie să intervină în cazul ICR

Premierul Victor Ponta este de părere că Executivul nu mai trebuie să intervină în cazul Institutului Cultural Român şi susţine că Senatul are dreptul constituţional şi legal să se asigure că milioanele de euro de la ICR sunt folosite transparent.

„Nu am înţeles încă o dată de ce trebuie să fie numai la preşedintele Băsescu. (…) Vedeţi că unii din cei care au fost pe la ICR se ocupă acum de atacurile împotriva mea. Cred că este cel mai transparent loc, deoarece sunt reprezentate toate forţele politice şi e vorba de bani publici. Eu, atâta timp cât acei bani publici, 10 milioane de euro, sunt daţi din bugetul de stat, vreau să mă asigur că toată populaţia României şi opinia publică românească ştie cum se folosesc acei bani”, a afirmat premierul, marţi dimineaţă, la Palatul Parlamentului.

Premierul a spus că nu a făcut acuzaţii la adresa cuiva şi a cerut doar ca banii să fie cheltuiţi transparent.

„Nu sunt banii preşedintelui Băsescu. Dacă Administraţia Prezidenţială are nevoie de o mărire de buget spune Guvernului şi o analizăm. Dar nu poţi să te finanţezi pe alte căi”, a menţionat premierul.

Întrebat dacă îl va schimba pe Horia Roman Patapievici de la conducerea ICR, Ponta a spus că Senatul va decide în acest sens.

„Senatul decide, dar din câte am vorbit cu liderii de la Senat, nu avea nimeni niciun fel de intenţie. Sigur că e neplăcut în momentul în care dl. Patapievici le zice că el nu vine la Senat. Pe bună dreptate, cum adică, de ce nu vine, e Parlamentul României, nu l-a chemat nimeni la vreo anchetă”, a afirmat Victor Ponta.

Institutul Cultural Român a fost trecut, prin ordonanţă de urgenţă, în subordinea Senatului.

Preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a fost invitat luni de liderii grupurilor PSD şi PNL, Ilie Sârbu şi, respectiv, Puiu Haşotti, la Parlament, pentru un dialog pe tema ordonanţei de urgenţă prin care ICR trece de sub autoritatea Preşedinţiei sub cea a Senatului, însă nu s-a prezentat la întâlnire.

Conducerea Institutului Cultural Român a remis ulterior un comunicat în care a susţinut că nu a fost prezentă la întâlnirea cu parlamentarii USL din cauză că presa nu ar fi avut acces la discuţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.