Preotul Marin fi înmormântat în spatele bisericii din centrul Focşaniului

Trupul neînsufleţit al preotului Tudor Marin (65 ani), ucis sâmbătă dimineaţa în Biserica ‘Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul’, va fi îngropat chiar în spatele lăcaşului de cult unde a slujit din anul 1991.

Decizia a fost luată de Primăria municipiului Focşani după ce familia a primit avize de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea, Direcţia de Sănătate Publică Vrancea şi Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Avizul de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea a venit în urma unei derogări primite de la Ministerul Culturii, deoarece biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” este monument istoric şi era nevoie de acest acord special pentru înhumarea preotului.

În plus, Florin Iliescu, directorul instituţiei de cultură vrâncene a declarat că se va ţine cont de arhitectura zonei la realizarea monumentului funerar. ‘La solicitarea familiei ne-am dat acordul pentru serviciul religios de înhumare în perimetrul monumentului istoric’, a afirmat directorul Direcţiei de Cultură, Florin Iliescu.

Ultimul aviz a fost acordat de Primăria municipiului Focşani care anunţase luni dimineaţă că preotul va fi înmormântat la Cimitirul Nordic. „A venit familia cu toată documentaţia necesară şi a solicitat înmormântarea preotului în apropierea bisericii. Am fost de acord pentru că este un caz special’, a declarat primarul Decebal Bacinschi.

Preotul Tudor Marin va fi îngropat marţi.

Părintele a fost ucis sâmbătă de un focşănean de 30 ani, care a intrat în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Focşani pentru a discuta cu părintele despre o serie de versete biblice.

Florin Puşcoiu, în vârstă de 30 de ani, a fost reţinut de poliţişti sâmbătă seara în locuinţa sa şi şi-a recunoscut fapta după câteva ore de audieri.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Ioan Lefter, a declarat că mobilul crimei a fost de natură religioasă. „Crima a avut o motivaţie religioasă. Tânărul a venit foarte schimbat din Italia. El a făcut rost de mai multe cărţi de religie. Nu a găsit în cărţi explicaţiile pe care le dorea şi a început să caute răspunsul la preoţi. Este foarte posibil să fi recurs la crimă deoarece nu a primit un răspuns satisfăcător la întrebările pe care i le-a pus preotului, în legătură cu unele versete din Biblie pe care i le-a arătat”, a spus prim-procurorul Lefter.

Sâmbătă dimineaţă, când a comis crima, tânărul a venit la părintele Marin cu mai multe versete biblice pe care i le-a arătat acestuia şi pe care le-a abandonat în biserică după comiterea crimei. Se pare că tânărul l-a lovit cu cuţitul pe părinte în zona tâmplei şi în abdomen deoarece răspunsurile date de preot nu ar fi fost pe placul său.

Faptul că Puşcoiu a comis crima din motive religioase a fost confirmat şi de avocatul său din oficiu, Cristian Dragovici. Acesta spune că după ce l-a înjunghiat pe preot, tânărul a mers spre Gară şi apoi a luat maxi-taxi spre casă, unde a fost găsit de poliţişti.

Duminică, Puşcoiu a fost dus de poliţişti la domiciliu pentru efectuarea unei percheziţii. La plecare, în huiduielile vecinilor, tânărul a spus că preotul Marin „era un fals preot”. „Nu era preot, era doar îmbrăcat în preot”, a strigat Florentin Puşcoiu.

Din apartament a fost ridicată o biblie, hainele cu care a fost îmbrăcat în momentul comiterii crimei şi mai multe înscrisuri cu caracter religios.

În ceea ce priveşte starea sa de sănătate mintală procurorii spun că au dubii. „Şi-a schimbat de foarte multe ori comportamentul în ultimele luni. A venit din Italia cu un alt comportament şi a căutat nişte motivaţii religioase”, a susţinut prim-procurorul Ioan Lefter.

Criminalul are şi un cont pe site-ul de socializare Facebook în care erau postate mai multe fotografii cu biserici catolice din Roma.

Florentin Puşcoiu, de profesie şofer, a lucrat la mai multe firme din Focşani până în noiembrie 2011, moment în care a plecat din ţară, în urma unui incident în care a folosit un cuţit într-un loc public, faptă pentru care a fost cercetat în lipsă.

Din Italia s-a întors vizibil schimbat şi a avut mai multe certuri cu mama sa, pe care ar fi ameninţat-o tot cu un cuţit, săptămâna trecută. „În noiembrie anul trecut a fost surprins cu un cuţit în localuri publice din Focşani. Trebuia să fie audiat dar a fugit în Italia şi nu a mai putut fi cercetat. Se pare că a revenit în ţară în aprilie anul acesta, după cum afirmă”, susţine prim-procurorul Ioan Lefter.

Pentru prinderea criminalului au colaborat 154 de poliţişti şi 28 de jandarmi.

Preotul paroh de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” Tudor Marin a fost înjunghiat mortal sâmbătă dimineaţă în biserica în care slujea şi a decedat ca urmare a plăgii suferite. Deşi medicii de pe ambulanţă au încercat să-i salveze viaţa, preotul a murit.

Preotul Tudor Marin avea 65 ani şi era socrul liderului sindical Vasile Marica. El slujea la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din anul 1991, când lăcaşul de cult a fost redeschis pentru slujbe. Biserica are o vechime de 352 ani fiind parte a unei mănăstiri amplasate pe graniţa dintre Focşaniul Muntean şi Focşaniul Moldovean. După reabilitarea Pieţii Unirii din municipiul Focşani, în jurul bisericii au fost reconstituite o parte din zidurile fostei mănăstiri.
Duminică, trupul neînsufleţit al preotului a fost depus în biserica pe care a renovat-o şi în care a slujit până în ultima clipă. Sute de focşăneni au trecut pragul bisericii duminică pentru a-şi lua rămas bun de la preot.

Luni, a fost oficiată o nouă slujbă, în prezenţa a zeci de persoane.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.