EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Proiectul de la Roşia Montană trebuie să respecte toate cerinţele de mediu, altfel nu va porni, declară Rovana Plumb

0

Proiectul de la Roşia Montană trebuie să fie în interes naţional şi să respecte toate cerinţele de mediu şi principiile dezvoltării durabile pentru că dacă nu le va respecta, proiectul nu va porni, a declarat, luni, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, într-o întâlnire cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care militează împotriva realizării proiectului minier.

‘În acest mandat de şase luni, vom reanaliza situaţia proiectului de la Roşia Montană. Decizia va fi luată de Guvern, pentru că sunt implicate mai multe ministere, printre care cel al Economiei şi cel al Culturii. Dar proiectul trebuie să fie în interes naţional şi să respecte toate cerinţele de mediu şi principiile dezvoltării durabile. Dacă nu le va respecta, vă asigur că proiectul nu va porni’, a afirmat Rovana Plumb, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, remis, luni.

Ministrul Mediului a anunţat că va fi constitui un Comitet interministerial de dezvoltare durabilă, la care vor fi invitaţi să participe şi reprezentanţi ai societăţii civile.

‘Cu maximă eficienţă şi cu participarea dumneavoastră trebuie să analizăm totul şi să conlucrăm cu toţi factorii responsabili în ceea ce priveşte resursele naturale ale României. Roşia Montană este doar un proiect, dar sunt multe alte resurse naturale şi trebuie să mergem pe principiul dezvoltării durabile pentru a le asigura un viitor copiilor şi nepoţilor noştri’, a mai spus ministrul Mediului şi Pădurilor.

Rovana Plumb a subliniat că există, încă de anul trecut, o Hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea acestui Comitet, dar până acum nu s-a realizat nimic. ‘Acum se lucrează la Regulamentul de funcţionare a acestui Comitet, iar proiectul de la Roşia Montană, care a generat atâtea dezbateri, va fi luat în discuţie imediat ce voi semna ordinul de înfiinţare şi Comitetul va deveni funcţional’, a precizat Rovana Plumb.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii ONG-urilor au adus în discuţie o serie de aspecte pe care le consideră sensibile, sau cu risc pentru mediu şi sănătatea oamenilor. În acest sens, s-au dezbătut subiecte legate de patrimoniul cultural şi peisagistic al zonei Roşia Montană, de eficienţa economică a proiectului, dar mai ales de riscurile de mediu pe care le prezintă barajul iazului de decantare.

De asemenea, reprezentanţii societăţii civile au prezentat câteva alternative de dezvoltare durabilă ce ar putea fi iniţiate în zonă cu sprijin financiar de la Uniunea Europeană, prin fondurile alocate ţării noastre.

Printre participanţii la întâlnirea cu ministrul Mediului s-au aflat Mircea Toma – Agenţia de Monitorizare a Presei ActiveWatch (AMP), Nicolae Dobrogea şi Dan Trifu – EcoCivica, Codruţa Nedelcu – Asociaţia Arinul, Dragoş Popovici – Federaţia Societatea Civilă, Bogdan Grecescu şi Irina Brandrabur – Greenpeace, Costel Popa – Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.