EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Adrian Năstase – condamnat la doi ani de închisoare cu executare

– Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, miercuri, pe fostul prim-ministru Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”.Decizia este definitivă.

Completul de cinci judecători al ÎCCJ a schimbat încadrarea juridică pentru Adrian Năstase, admiţând în parte, astfel, recursul acestuia la decizia instanţei inferioare şi, rejudecând, a decis condamnarea la doi ani de închisoare a fostului premier.

Instanţa supremă a mai decis, miercuri, reducerea pedepselor pentru ceilalţi inculpaţi din dosar, astfel: Irina Paula Jianu, Bogdan Popovici şi Mihai Cristian Vasile au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare, iar Diana Gasparovici şi Ioana Popovici au fost condamnate la câte cinci ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi.

ÎCCJ a mai decis, miercuri, în cazul lui Adrian Năstase, interzicerea unor drepturi timp de doi ani, printre care interzicerea dreptului de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice.

În urma rejudecării cazului, Adrian Năstase a fost condamnat pentru o nouă infracţiune, respectiv pentru încălcarea prevederilor articolului 13 din Legea 78/2000, instanţa menţinând pedeapsa principală de doi ani de închisoare.

„Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani„, se arată în art. 64 din Codul Penal.

Completul de cinci judecători a respins, miercuri, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care dorea majorarea pedepsei inculpaţilor.

Hotărârea a fost luată în unanimitate de cei cinci judecători din complet, după deliberări care au durat mai bine de şase ore.

Adrian Năstase trebuie să se prezinte în arestul Poliţiei în maximum 24 de ore de la pronunţarea sentinţei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata