Adriean Videanu respinge acuzele pe care premierul i le aduce referitoare la Hidroelectrica

Democrat-liberalul Adriean Videanu a acuzat, miercuri, într-o conferinţă de presă, campania pe care premierul Victor Ponta a lansat-o la adresa sa, urmare a criticilor pe care le-a adus actualului Executiv. V

ideanu a prezentat date suplimentare privind deciziile pe care le-a luat în 2010 în calitate de ministru al Economiei, ca răspuns la acuzele pe care premierul i le-a adus legate de exportul de energie realizat prin intermediul Electrica SA.

„De aproximativ două săptămâni, de când am început să critic cu argumente incompetenţa, aroganţa afişată şi incapacitatea de a-şi duce mandatul încredinţat de către actualul Guvern şi Victor Ponta, sunt subiectul unei campanii de calomnii şi jigniri fără precedent.

(…)Cel mai periculos lucru mi se pare tentativa de presiune publică, folosind funcţia de prim-ministru, de către domnul Victor Ponta, asupra justiţiei, lucru absolut inacceptabil într-un stat european al anului 2012. Cu toate acestea, vreau să vă anunţ că nu sunt un om şantajabil şi voi continua să critic fără rezerve incompetenţa şi aroganţa pe care o afişează actualul Guvern”, a declarat Adriean Videanu.

Fostul ministru al Economiei a afirmat, legat de contractul de export de energie pe care l-a avizat în 2010, că acesta „nu are nicio legătură cu Hidroelectrica”.

„Contractul pe care eu l-am avizat ca excepţie de la Ordinul 445, pe care tot eu l-am semnat, şi era în responsabilitatea mea de a da o excepţie, a fost dat în favoarea Electrica SA şi era companie 100% de stat pentru a efectua un export de energie în condiţii speciale în care se afla România în august 2010”, a declarat Videanu. El a enumerat, între condiţiile speciale, „cea mai mare rezervă de energie din lacurile de acumulare şi stocurile de cărbune care riscau la sfârşitul lunii august să ajungă la 100%”.

Videanu a precizat că la vremea respectivă, respectiv 20 august, a anunţat public, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Jiu, decizia privind exportul de energie de către complexurile energetice din Oltenia.

„Nu a fost nimic nou cu descoperirea acelei note semnate de mine şi semnătura mea este pe un singur document. Dacă vă uitaţi, pe celălalt document nu este semnătura mea pentru că nu era în atribuţiunile ministrului să intre în negocieri, în discuţii cu potenţialii parteneri pe care Electrica îi avea”, a susţinut Videanu.

Fostul ministru al Economiei a prezentat nota care-i poartă semnătura, în care se arată situaţia fără precedent în care se regăseşte sectorul energetic românesc, în ceea ce priveşte rezerva şi stocurile de energie şi propunerea unui export de energie prin Electrica SA, prin derogare de la Ordinul ME nr.445/2009, în mai mulţi paşi.

Potrivit Notei, Electrica trebuia să identifice „partenerii din ţară sau străinătate” cărora să le vândă energie electrică la export pe un an de zile, în limita a 400 de MW, la un „preţ maximal”. Electrica a fost desemnată să asambleze „coşul” de energie prin „contracte directe”, realizate în baza derogării de la Ordinul ME 445, cu Hidroelectrica SA, Nuclearelectrica, CE Rovinari şi „eventual CE Turceni”.

La finalul notei se precizează că „Derogarea de la prevederile Ordinului ME nr.445/2009 acordată pentru contractul cu SC RIF SA încetează la data prezentei Note”.

Fostul ministru al Economiei a prezentat în context şi o raportare lunară a ANRE privind preţurile practicate pe PCCB, PCB Negociate şi PCB reglementat.

„Veţi vedea preţurile de vânzare ale Electrica la export, comparativ cu toate aceste preţuri. Media cu care Electrica a vândut către Rudnap a fost 178, 02 lei pe MW/oră, în condiţiile în care, conform raportului ANRE, preţul pe PCCB era 166,57 lei MW/oră, pe PCB Negociat tot 172,79 lei pe MW/oră, iar pe PCB reglementat de 164,32 lei pe MW/oră. Cu alte cuvinte, nu s-a pus niciodată problema ca Electrica să vândă sub preţurile practicate pe Bursă. Cu alte cuvinte, n-aş fi vrut să mă cobor la nivelul vocabularului domnului Ponta, dumneavoastră aveţi posibilitatea să vedeţi cine este mincinosul”, a mai declarat Adriean Videanu.

Primul-ministru Victor Ponta a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, două documente, semnate de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, referitoare la exportul de energie electrică la preţuri mai mici decât cele ale pieţei.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.