EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Creşterea, laitmotivul unui G20 preocupat de Europa

Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor din G20 reuniţi luni şi marţi la Los Cabos, în Mexic, s-au angajat să adopte „măsurile necesare pentru a întări cererea, a susţine creşterea mondială şi a restabili încrederea”, în contextul în care economia mondială continuă să fie „vulnerabilă”, iar ţările europene membre ale Grupului s-au angajat să ia „toate măsurile necesare pentru a salvgarda integritatea şi stabilitatea” zonei euro, supusă în ultimele săptămâni unor tensiuni foarte puternice în ţări ca Grecia şi Spania, potrivit AFP şi EFE.

„O creştere puternică, durabilă şi echilibrată rămâne prioritatea numărul 1 a G20”, pentru că generează mai multe locuri de muncă şi măreşte bunăstarea popoarelor din lumea întreagă, potrivit declaraţiei comune publicate la sfârşitul acestui summit.

Preşedintele francez, François Hollande, şi-a exprimat satisfacţia faţă de concluziile reuniunii. „Nu este totul perfect”, însă în ceea ce priveşte creşterea, comerţul, voinţa politică în materie de locuri de muncă s-au făcut „progrese”, a remarcat acesta.

Degradarea continuă a sănătăţii economiei europene de la sfârşitul lui 2009 a fost un subiect prezent în ultimele reuniuni la vârf ale G20.

La Los Cabos, Grupul a evidenţiat „acţiunile semnificative” luate în zona euro pentru a sprijini creşterea, a garanta stabilitatea financiară şi a promova responsabilitatea fiscală” în Europa.

Adoptarea pactului fiscal, politicile de creştere implementate şi reformele structurale realizate constituie „progrese importante” potrivit G20.

Declaraţia finală oferă piste Uniunii Europene şi zonei euro pentru a-şi ameliora perspectivele economice, potrivit AFP. Între altele, recomandă să fie avute în vedere „măsuri concrete spre o arhitectură financiară mai integrată, înglobând supervizarea, rezolvarea deficienţelor şi recapitalizarea băncilor, precum şi garantarea depozitelor”.

Europa trebuie să aibă „propriul răspuns” la criză, fără a aştepta „răspunsuri din afară”, a apreciat François Hollande, care a subliniat necesitatea ca Franţa şi Germania să „conlucreze”.

În schimbul promisiunilor europene, majoritatea ţărilor grupului vor contribui la o creştere a resurselor Fondului Monetar Internaţional (FMI), văzut ca un zid de apărare împotriva crizei datoriilor din Europa.

Preşedintele american, Barack Obama, care s-a întâlnit marţi cu liderii Uniunii Europene participanţi la summit, a estimat că europenii sunt conştienţi de miză şi fac progrese cu un „înalt simţ” al urgenţei.

„Cred că a fost o reuniune foarte constructivă. Europa s-a arătat foarte unită”, a estimat premierul spaniol Mariano Rajoy.

„Pieţele aşteaptă de la noi să cooperăm mai strâns”, a subliniat cancelarul german Angela Merkel, care a spus că a „insistat asupra faptului că avem nevoie de mai multă Europă şi de o cooperare mai profundă”.

Un pasaj privind politica bugetară a fost în mod evident scris pentru a menaja Germania şi SUA, comentează AFP: o ţară care ar dori mai multă ordine în bugetele naţionale şi una care le cere partenerilor europeni să nu-şi asfixieze economia cu austeritatea.

„Ne menţinem angajamentul de a reduce dezechilibrele întărind finanţele publice ale ţărilor cu politici sănătoase şi durabile care să ţină cont de evoluţiile conjuncturii economice”, se arată în declaraţie.

Potrivit premierului indian Manmohan Singh, partizanii relansării au prevalat. „A existat un acord general pentru a spune că politica tuturor ţărilor trebuie să fie reorientată pentru a întări creşterea”, a declarat acesta presei.

Pe plan comercial, G20 şi-a exprimat opoziţia faţă de protecţionism „sub toate formele sale”, precum şi sprijinul faţă de un sistem multilateral.

Grupul a prelungit până în 2014 acordul adoptat acum un an la Cannes (Franţa) de a nu introduce „măsuri care să afecteze comerţul şi investiţiile”, între care stimulentele şi restricţiile privind exporturile.

Ţările dezvoltate şi emergente reunite în G20 s-au angajat totodată să „menţină un mediu de afaceri favorabil investiţiilor” în actualul context de criză.

Grupul a subliniat de asemenea importanţa potenţării „investiţiilor în infrastructură”, pe care le consideră „primordiale pentru creşterea economică susţinută, reducerea sărăciei şi crearea de locuri de muncă”.

G20 a cerut Băncii Mondiale şi altor organisme internaţionale să elaboreze un raport despre cum se poate îmbunătăţi accesul femeilor şi tinerilor la servicii mai bune şi la educaţie financiară.

În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, Grupul s-a angajat să „aplice legislaţia” în materie.

Cei 20 au recunoscut totodată necesitatea de a menţine „stabilitatea pe pieţele de materii prime internaţionale” şi şi-au reafirmat angajamentul faţă de economia verde.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata