„Euro se apropie de ora adevărului”

Consideră fostul premier britanic Gordon Brown

– Rezultatul alegerilor din Grecia a oferit investitorilor un respiro de câteva ore. Deşi pieţele de capital s-au deschis pe 8 iunie în creştere, la jumătatea şedinţei aprecierile au fost şterse de revenirea temerilor legate de datoriile suverane ale Spaniei şi Italiei.

Totul a avut la bază recordul atins pe piaţă secundară a obligaţiunilor de bondurile spaniole pe 10 ani, de 7,1347%, şi care se suprapune peste creşterea de 10 puncte de bază pentru cele italiene care ating, pentru acelaşi interval de timp, rate de 6,0432%.

În plus, conform datelor publicate de Banca Spaniei, creanţele toxice şi irecuperabile au atins, în aprilie, pentru această ţara cel mai ridicat nivel înregistrat din 1994. Toate aceste elemente nu fac decât să readucă în discuţie necesitatea unor planuri de salvare pentru Spania, cât şi posibilitatea extinderii problemelor economice şi în Italia.

Italia, la limita răbdării

“Gata cu austeritatea! “clama Susana Camusso, secretarul naţional al sindicatului CGIL, în faţa a peste 200.000 de manifestanţi ce se reuneau pe 16 iunie într-un cortegiu format din membrii celor trei confederaţii sindicale.

Este mai mult decât un avertisment al guvernului de tehnocraţi conduşi de Mario. Mai mult, Camusso a repetat de mai multe ori că dacă guvernul nu-şi schimbă agenda economică şi socială sindicaliştii se vor regăsi în piaţă extrem de repede.

După o reformă a pensiilor care a prelungit vârsta de pensionare cu 7 ani majorând-o de la 60 la 67 de ani şi lăsând 350000 de persoane fără alocaţie de şomaj sau pensie, autorizaţiile de muncă au fost suspendate în ciuda prevederilor articolului 18 din Statutul muncitorilor care nu permite concedierea fără motiv.

Au fost urmate de tăieri dure din bugetul social al statului italian (în special din zona educaţiei, formării profesionale şi al sănătăţii), cabinetul Monti continuând să aplice, impasibil, programul de austeritate inspirat de BCE şi FMI.

De asemenea, executivul italian este considerat responsabil de eşecul reformei pieţei muncii, manifestanţii au defilat sub sloganul „meglio gioventu – Îl nostro tempo è Adesso” (Cei mai buni tineri – Este vremea noastră!) denunţând faptul că reforma aplicată de actualul executiva nu numai că afectează 46 de forme diferite de locuri de muncă, nivelul salariului minim sau asigurările de şomaj pentru majoritate ceea ce duce la pauperizarea excesivă a tineretului italian.

În acelaşi timp, forţele politice de stânga se declară susţinători ai sindicatelor, unindu-se pentru a lupta împotriva politicilor de austeritate impuse de ceilalţi membri UE dar şi de sistemul bancar privat.

Italia sub presiune mizează pe creştere

Pentru a contracara presiunile exercitate de pieţele financiare, Roma va ceda din active, îşi va reduce cheltuielile publice şi anunţă coordonatele măsurilor menite a relansa creşterea economică.

O situaţie aproape similară cu cea din 2011 când Mario Monti lupta cu neîncrederea pieţelor pe măsură ce ţară se afunda în recesiune.

Planul de redresare anunţat atunci viza creşteri de impozite coroborate cu importante reforme structurale. Deşi acesta a fost aplicat, presiunile nu au scăzut ci, din contră au crescut în ultimele luni sub temerile legate de contagiunea crizei datoriilor suverane şi asupra Italiei.

Rezultatul alegerilor din Grecia departe de a rezolva criza europeană se suprapun pe creşterea continuă a dobânzilor la care se pot împrumuta atât Spania, cât şi Italia, punând serioase semne de întrebare legate de viitorul acestora şi probabilitatea contagiunii problemelor de acest tip în întreaga zona euro.

“Ne deplasăm către marginea prăpastiei, dar dimensiunea acesteia se măreşte continuu aflându-ne din nou în criză” recunoştea premierul italian.

Acesta a încercat însă să dea speranţe susţinând că “guvernul a intrat în faza a doua şi munceşte din greu pentru creştere”. Drept dovadă Consiliul de miniştri Italian a adoptat, pe 15 iunie, două decrete care vor duce la noi reduceri de personal care ar trebui să salveze 5 miliarde euro din cheltuielile publice din acest an.

În plus, executivul va vinde deţinerile majoritare pe care le are în trei societăţi publice (Fintecna, SACE, Simest) pentru a obţine alte 10 miliarde euro. De asemenea, conform presei italiene, vânzarea va continua astfel încât, până la finele lui 2012, suma obţinută să crească la 30 miliarde euro.

Şi toate acestea pentru a reduce, în primul rând, datoria publică care a ajuns acum la 120% din PIB.

Marea Britanie pesimistă în ceea ce priveşte Franţa şi Italia

Fostul premier britanic Gordon Brown estima pe propriul blog, publicat de Reuters, că Franţa şi Italia ar putea avea nevoie de un ajutor european pentru a-şi susţine sistemul bancar datorită agravării crizei datoriilor suverane europene.

Conform acestuia, responsabilii din zona euro încearcă să disimuleze adevărul în legătură cu problemele sistemului bancar prin ajutorul de 100 miliarde euro oferit băncilor spaniole la finele săptămânii trecute.

Asta în condiţiile în care întreg ansamblul băncilor europene deţin în conturi datorii de aproximativ 2.000 miliarde euro.

În aceste condiţii, Brown consideră că, acum,  chiar şi Germania ar trebui să-şi susţină propriile bănci, putând astfel să obţină un efect de levier asupra întregului sistem bancar european.

În acelaşi timp, fostul premier britanic consideră că ne apropiem de finalul zonei euro în condiţiile în care nu numai Grecia, Irlanda şi Portugalia sunt singurele ţări care riscă să abandoneze moneda unică, ci acestora li se pot adăuga ţări de mărimea Spaniei, Franţei sau Italiei.

Datorită acestui fapt, ex-premierul britanic solicită liderilor europeni să adopte măsuri care să împiedice contagiunea crizei în Uniune, similare cu cele luate în 2009 la summit-ul G20 de la Londra, şi care au permis controlul crizei subprime.

“Euro se apropie de ora adevărului” estima Brown adăugând că la ora actuală “ne aflăm pe o spirală descendentă care încă nu s-a încheiat”.

Dănuţ DUDU

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.