Gravuri din secolele XVI – XIX, expuse la MNAR

Expoziţia „Antichitatea clasică, între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI -XIX” va fi deschisă în perioada 20 iunie – 30 noiembrie, în cadrul Galeriei de Artă Europeană, în sălile dedicate expunerii de arte grafice ale Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), informează Biroul de presă al muzeului.

Prezentată de Cabinetul de desene şi gravuri al MNAR, expoziţia cuprinde 46 de gravuri realizate în secolele XVI – XIX de artişti italieni, francezi, englezi sau din Ţările de Jos, ale căror compoziţii prezintă subiecte sau motive inspirate din antichitatea clasică – în principal din monumentele şi sculpturile Romei antice, scoase la lumină de marile descoperiri arheologice încă din epoca Renaşterii.

Lucrările expuse au fost realizate în tehnica gravurii cu dăltiţa sau în acvaforte, de maeştri care au ştiut să exploateze creativ mijloacele de expresie ale artei gravurii, rezultând opere de o mare originalitate.

Dintre acestea, se remarcă: planşa lui Pietro Bartoli (c.1635 -1700) reprezentând înfrângerea lui Decebal, din seria care reproduce scenele de pe Columna lui Traian; peisajele cu ruinele romane ale lui Stefano della Bella (1612-1664); planşe realizate de François Perrier (1590-1650), din faimoasele sale serii de gravuri după statuile şi reliefurile antice, alături o stampă datorată unui copist, provenind din una dintre ediţiile olandeze ale operei lui Perrier.

De asemenea, sunt expuse gravurile de secol XVIII şi XIX după ‘Liber Veritatis’, culegerea de desene rămase de la Claude Lorrain; sau planşele de mari dimensiuni din suita Vedute di Roma, create de Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778), alături de ruinele de pe Acropole în viziunea unui gravor italian din secolul al XIX-lea.

Gravurile, având ca subiect vestigiile antichităţii clasice, monumente, sculpturi sau motive decorative, s-au bucurat în secolul XVI de o mare popularitate.

Răspândindu-se rapid în întreaga Europă, ele au devenit un important izvor de documentare şi inspiraţie pentru istorici, arheologi, arhitecţi şi artişti plastici. Cariera acestui gen de stampe s-a prelungit până în secolul XIX, încheindu-se doar odată cu apariţia fotografiei.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata