Moody’s retrogradează Hidroelectrica cu patru trepte, în urma deciziei de solicitare a insolvenţei

Moody’s Investors Service a revizuit în scădere, cu patru trepte, de la ‘Ba1’ la ‘B2’, ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica şi le-a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din România de a-şi solicita insolvenţa, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară dat publicităţii miercuri.

Ratingul corporatist (CFR) şi ratingul PDR – probability of default (probabilitate de intrare în incapacitate de plată) au fost retrogradate de la ‘Ba1’ la ‘B2’.

‘Retrogradarea cu patru trepte a ratingurilor Hidroelectrica, de la ‘Ba1’ la ‘B2′, vine ca urmare a recentei decizii a companiei de a-şi solicita insolvenţa, ceea ce indică creşterea semnificativă a riscului intrării în incapacitate de plată şi încorporează imposibilitatea de a anticipa viitoarele evoluţii în urma procedurilor de insolvenţă’, a explicat analistul Richard Miratsky, care este şi vicepreşedinte al Moody’s.

De asemenea ‘Retrogradarea reflectă faptul că agenţia şi-a revizuit în scădere estimările privind sprijinul extraordinar pentru Hidroelectrica din partea guvernului român, reflectând inactivitatea şi lipsa transparenţei privind recentele evoluţii la companie’, a adăugat Richard Miratsky.

Moody’s a retrogradat şi calificativul BCA (baseline credit assessment) la 17 (echivalentul unui rating ‘Caa1’) de la 14 (echivalentul unui rating ‘B1′) pentru a reflecta riscul intrării în incapacitate de plată a datoriilor companiei în urma deciziei de solicitare a insolvenţei. Acest risc în creştere ar putea accelera scadenţele datoriilor dincolo de capacitatea companiei de a-şi respecta obligaţiile şi ar putea constitui o piedică semnificativă pentru orice aranjamente de a obţine noi finanţări’, consideră Moody’s. BCA se realizează pe o scară de la 1 la 21, unde 1 reprezintă cel mai scăzut risc de creditare şi 14 egalizează cu un risc B1.

Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica a decis să înainteze Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în procedura generală a insolvenţei iar printre motivele care au generat această hotărâre se află scăderea cifrei de afaceri cu 10% ca urmare a secetei prelungite de la sfârşitul anului trecut şi pierderile înregistrate de companie.

Tribunalul Bucureşti a stabilit primul termen de judecată în acest proces pentru data de 20 iunie 2012.

Acţionarii Hidroelectrica sunt statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în proporţie de 80,0561%, şi Fondul Proprietatea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.