Videanu îi cere lui Ponta să prezinte DIICOT şi DNA documentele privind vânzarea de energie

Democrat-liberalul Adriean Videanu i-a cerut public marţi, 19 iunie, într-o conferinţă de presă, premierului Victor Ponta să pună la dispoziţia DIICOT şi DNA toate documentele privitoare la vânzarea de energie la export decisă în 2010 în timpul mandatului său de ministru al Economiei, susţinând că altfel îl va acuza de tăinuire.

„Eu îi cer public primului-ministru Victor Ponta să pună la dispoziţia organelor abilitate toate documentele, altfel eu îl voi acuza de tăinuire. Dacă nu pune la dispoziţia DIICOT şi DNA toate documentele îl acuz de tăinuire. Mai mult decât atât, acest document este public din anul 2010. A descoperit apa caldă domnul Ponta. Şi chiar a fost un subiect pe care l-am discutat la unele emisiuni televizate”, a declarat Adriean Videanu, cu privire la afirmaţiile premierului potrivit cărora DIICOT şi DNA vor elucida aspectele legate de vânzarea de energie la export.

Fostul ministru al Economiei a spus că premierul face o confuzie atunci când îl acuză de vânzarea de energie sub preţul pieţei prin Hidroelectrica şi a susţinut că singura excepţie pe care a făcut-o în timpul mandatului său a fost aprobarea unei cantităţi de energie la export prin Electrica SA în cadrul unui coş de energie.

„Hidroelectrica nu a exportat niciun megawatt în timpul mandatului meu de ministru. Cred că domnia sa face o confuzie absolut de neacceptat privind o decizie pe care am luat-o public în urma unei discuţii la Târgu Jiu în prezenţa sindicatelor şi a managementului tuturor companiilor energetice din Gorj.

(…) Am luat atunci decizia, împreună cu toată lumea, să facem un export prin Electrica SA care să exporte energie într-un coş de energie de la Turceni, Rovinari şi Hidroelectrica într-un mix pentru a putea face un export şi a consuma stocul de cărbune existent la acea vreme la SNLO şi care nu avea niciun fel de mişcare.

A fost o decizie absolut corectă, am făcut singura excepţie din timpul mandatului meu de la ordinul de a se vinde energia numai pe OPCOM în ideea de a salva locurile de muncă de la SNLO, Turceni şi Rovinari. Dacă nu consumam în 2010 acel milion de tone de cărbune de la SNLO, SNLO ar fi intrat într-o spirală de pierderi şi, probabil, ar fi putut să aibă soarta Companiei Naţionale a Huilei”, a afirmat Videanu.

El a precizat că documentele prezentate de premierul Victor Ponta poartă semnătura sa şi că preţul la care s-a vândut energia a fost cel mai bun preţ de la acea oră. ” S-a vândut la cel mai bun preţ pe care echipa multidisciplinară l-a găsit, eu nu am putut să mă implic în procesul de negociere, nu era calitatea mea să mă implic la ce preţ vinde Electrica energia la export”, a spus Videanu.

Adriean Videanu a ţinut să-şi prezinte public scuzele faţă de titulatura de „lăutar” atribuită marţi lui Victor Ponta, declarând că nu a vrut să-i jignească „nici pe lăutari şi nici pe domnul Ponta”.

„Dar este o expresie împământenită când cineva jigneşte, calomniază fără niciun fel de argument – se spune că vorbeşte după ureche, ca un lăutar”, a explicat Videanu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.