EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Condamnarea lui Năstase: România a trimis un semnal că încearcă să răspundă preocupărilor UE privind combaterea corupţiei

0

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României l-a condamnat miercuri definitiv la doi ani de închisoare cu executare pe fostul premier Adrian Năstase, trimiţând un semnal că ţara încearcă să răspundă preocupărilor Uniunii Europene privind combaterea corupţiei răspândite, comentează Reuters.

În acelaşi timp, Associated Press scrie că Năstase va fi primul lider al României care va executa o pedeapsă cu închisoarea de la căderea comunismului, în 1989.

Eşecul în lupta împotriva corupţiei din România şi din Bulgaria vecină, cele mai noi şi mai sărace membre ale Uniunii Europene, a dus la blocarea aderării acestora la Spaţiul Schengen, transmite Reuters.

Adrian Năstase devine astfel politicianul de cel mai înalt rang care va fi închis de la căderea comunismului în 1989, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis în parte recursul acestuia la decizia instanţei inferioare, însă a confirmat o pedeapsă anterioară de doi ani de închisoare.

Fostul premier a negat acuzaţiile, susţinând că dosarul este unul politic.

Agenţia de presă notează că analiştii şi militanţii anticorupţie au salutat condamnarea iniţială din ianuarie ca fiind un pas în direcţia corectă făcut de ţara despre care organizaţia Transparency International susţine că este a treia cea mai coruptă din Uniunea Europeană, după Grecia şi Bulgaria.

Vânător şi pescar împătimit, Adrian Năstase a ocupat funcţia de premier în guvernul de stânga din perioada 2000-2004 şi rămâne un politician de rang înalt în cadrul alianţei USL, care a preluat puterea luna trecută şi despre care se crede că va câştiga majoritatea în alegerile parlamentare din noiembrie, comentează Reuters.

Românii au protestat în toată ţara, la începutul acestui an, împotriva austerităţii şi a corupţiei în rândul politicienilor, demonstraţii care au dus la căderea guvernului, încheie agenţia.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.