Dan Paul (BVB): Insolvenţa Hidroelectrica va afecta programul de privatizare al companiei

Insolvenţa Hidroelectrica va afecta programul de privatizare pe bursă al companiei, a declarat miercuri,20 iunie, Dan Paul, vicepreşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

„Insolvenţa afectează Fondul Proprietatea, pentru că Hidroelectrica are o participaţie importantă acolo, dar şi programul de privatizare al companiei, dar poate compania va ieşi destul de repede din insolvenţă şi în condiţii mai bune
„, a declarat vicepreşedintele Bursei.

Hidroelectrica este pe lista companiilor care ar urma să deruleze o oferta publică primară de vânzare a 10% din acţiuni pe bursă.

Tribunalul Bucureşti a admis miercuri cererea Hidroelectrica de a intra în insolvenţă.

„Această reorganizare nu va dura, sper, decât un an, un an şi jumătate. În mod normal, o reorganizare poate dura şi patru ani. Compania are datorii de 200 milioane de lei către furnizori, şi de 260 milioane de lei faţă de bănci, în total datoriile ajung la un miliard de euro”, a declarat, miercuri, Remus Borza, administratorul judiciar desemnat al Hidroelectrica.

Compania Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa în data de 15 iunie 2012.

Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, deschiderea procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica nu urmăreşte falimentul sau naţionalizarea companiei, ci reorganizarea unei societăţi care nu mai are lichidităţi.

”Solicitarea insolvenţei este legată de organizarea companiei, nu avem în vedere nimic cu falimentul, vânzarea de active şi alte speculaţii. Nu urmărim naţionalizarea, vânzarea companiei, sau orice altceva decât corectarea problemelor cu care compania se confruntă. Procedura insolvenţei nu este o stratagemă sau un tertip ci o măsură legală potrivit legii pentru că această societate a ajuns în situaţia să nu mai aibă lichidităţi”, a spus Remus Vulpescu.

Potrivit companiei, printre motivele care au generat această hotărâre se află scăderea cifrei de afaceri cu 10% ca urmare a secetei prelungite de la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an şi pierderile înregistrate de companie. În plus, fluxurile de numerar s-au redus cu 27% în acest an iar datoriile cu termen scadent mai mare de 90 de zile au urcat la 470 milioane de lei. Pierderile financiare ale Hidroelectrica s-au majorat la 112 milioane de lei în primele cinci luni din acest an, faţă de 121 milioane de lei în 2011.

”Ceva nu a funcţionat corect la Hidroelectrica. O societate cu active de 1 miliard de euro şi o cifră de afaceri de 800 milioane de euro, dacă obţine contabil, doar contabil, 1 milion de euro profit nu se poate numi companie profitabilă”, a explicat preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica.

Acţionarii Hidroelectrica sunt statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 80,0561% din capital, şi Fondul Proprietatea.

Compania asigură o treime din totalul cantităţii de energie produsă în România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.