EUR
4,84 RON
(+0.05%)
USD
4,30 RON
(+0.33%)
GBP
5,35 RON
(-0.68%)
CHF
4,54 RON
(+0.05%)
BGN
2,47 RON
(+0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.7%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.13%)
AUD
2,98 RON
(-0.44%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.23%)
INR
0,06 RON
(+0.34%)

Ecologie practică: o grămadă de lucruri deştepte care se pot face cu sticle PET!

– Salutare, prieteni! Vă propun să îmbinăm astăzi ecologia cu spiritul practic şi economia la facturi şi să vedem câte chestii faine – unele chiar deosebit de interesante – se pot face cu umilele, blamatele, poluantele sticle PET. Putem obţine astfel, două beneficii majore, prin folosirea lor extinsă la tot felul de proiecte casnice: pe de o parte ne alegem cu nişte realizări de invidiat în gospodărie, pe de altă parte mai cruţăm mediul de aceste omniprezente artefacte umane care, iată, se dovedesc atât de greu degradabile în mod natural!

 

1. Capcană pentru ţânţari şi alte insecte

Se taie o sticlă de 2 litri în dreptul bazei conului superior, adică acolo unde sticla are deja lărgimea maximă. Se inversează vârful detaşat şi se aşează în sticlă, astfel încât să rămână cţiva centimetri între gura sticlei care acum atârnă în jos şi fundul acesteia (foto 1).

Se poate lipi pe margine şi cu silicon, pentru fixare. Se dă o gaură de 3 cm în peretele lateral al sticlei, la 3-4 cm mai jos de lipitura cu silicon. Pe acolo se va scurge conţinutul sticlei când aceasta se va umple de insecte. Se capsează deasupra o rondea ceva mai mare decât gaura, ca un capac.

Rondeaua sau capacul se croieşte în aşa fel încât să poată închide bine golul – i se poate prevedea un ”dinte” în partea de jos, care va intra ca un ac de curea spre interiorul sticlei, pe la marginea de jos a găurii. Nu vrem să oferim portiţe de scăpare insectelor, nu-i aşa?

Recipientul astfel preparat va fi umplut funcţie de destinaţie: pentru ţânţari vom face o soluţie de apă cu zahăr (jumătate de cană de zahăr la o cană de apă) în care punem o linguriţă de drojdie.

Drojdia consumă zahărul şi generează bioxid de carbon, adică gazul care mână femelele de vampiri insectoizi spre augustele noastre persoane. Ele vor crede că dau de papa în sticlă, când de fapt vor da de necaz. De intrat or intra, dar de ieşit sunt cazuri rare, poate unul din 100 să nimerească înapoi pe ”terenul de vânătoare”.

Dacă avem stupi, contra viespilor – duşmanul natural şi etern al albinelor – se face o soluţie de apă cu zahăr şi oţet. Sunt veri şi toamne în care veţi vărsa sticle întregi de leşuri de viespi.

Contra muştelor… ei, hai că e uşor. Am cam avea idee ce să punem în sticlă, da?

 

2. Cărămizi

Dacă nu ştiaţi, sticlele PET pot fi şi sunt folosite cu rezultate excelente pe post de cărămizi din care se construiesc case, coteţe sau ce mai e nevoie prin gospodărie.

Ele se umplu cu nisip, praf de pe drum sau pământ, poate fi şi gunoi, numai să fie greu şi compactabil.

Apoi se aşează între două straturi de plasă de sârmă uşoară (rabiţ), la rândul ei pusă pe nişte cadre. Totul se tencuieşte şi iată un perete foarte bun (foto 2). Nu e nevoie să mă credeţi pe cuvânt, aveţi aici tot ce vă trebuie pentru a vă face o idee mai clară despre casele din PET: .

 

3. Masă termică de răcire

Dacă vreţi să mergeţi la picnic, puteţi suplini eventuala lipsă a unei lăzi frigorifice de maşină transformând o cutie de carton mai solidă, de dimensiuni asemănătoare, pe care s-o îmbrăcaţi pe dinăuntru cu nişte pereţi termoizolanţi din polistiren expandat de 2-5 cm grosime.

Drept „brichete” termice puteţi folosi câteva sticle PET de 1-2 litri umplute cu apă şi ţinute la congelator peste noapte.

 

4.  Sfoară din PET

O bucată de PET tăiată filiform la o lăţime de 1,5mm poate susţine o greutate de 5 kg şi peste. Dacă transformăm în fir o sticlă PET, ne facem cadou o sforicică foarte rezistentă pe care o putem folosi la alte proiecte.

Se înlătură cele două capete ale sticlei şi începem tăierea, cu un foarfece şi cu foarte multă atenţie şi răbdare, având grijă să păstrăm o lăţime cât mai uniformă a ”firului”.

La final, putem obţine şi 20 de metri de fir ce vor fi aşezaţi cuminte pe un mosor care ne va aştepta să-i dăm o utilizare prin gospodărie. Sigur o vom putea găsi, la un moment dat, căci vorbim de un material foarte puternic.

Detalii aici: .

 

5. Grădiniţă verticală pentru ierburi aromatice

Iată un alt mod de verticalizare a unei mini grădini în care putem cultiva câteva mirodenii pentru bucătărie sau pentru ceaiuri medicinale.

Se taie sticlele în jumătate, se foloseşte partea de sus, cele cu filetul, aşezate cu gura în jos. Se găuresc perpendicular pe muştiucul filetat şi se vor prinde pe o structură de lemn ca în fotografia alăturată (foto 3) în aşa fel încât apa să se poată scurge din una în alta.

Se aşează pe noul ”fund” nişte pietricele care nu pot trece de gura sticlei, apoi se umplu vasele cu pământ şi se plantează după dorinţă.

 

6. Bol de fructe gen „fondul plastic”

Pentru cine stă bine de tot cu timpul liber dar şi cu răbdarea, iată şi un proiect mai fistichiu: putem transforma un bidon de apă – chiar dacă, în ce mă priveşte, dezavuez conceptul de apă de băut îmbuteliată şi comercializată – într-un bol prelucrat artistic, pentru fructe (foto 4).

PET este un termoplastic ce poate fi prelucrat la căldură aşadar. I se poate da o altă formă, la flacăra unei spirtiere, apoi putem folosi un ciocan de lipit din dulapul fratelui sau tatălui electronist pentru a da sute de găuri, una lângă alta, în peretele noii forme.

Cu ceva talent şi mai ales cu răbdare de înger, obiectul poate deveni ceva interesant, după cum se poate vedea.

 

7. Acoperiş solid pentru seră

Banalele sticle PET pot fi transformate cu ceva răbdare şi perseverenţă într-un acoperiş de seră de toată frumuseţea şi foarte rezistent.

Avem nevoie de sticle cât mai puţin fistichii ca formă, deci cât mai apropiate de clasica sticlă cilindrică.

Se înlătură capetele, apoi se taie cilindrul rămas în două, pe lung. Obţinem două secţiuni de cilindru cu secţiune semidiscoidală, care pot fi îmbinate ca în fotografia de mai jos (foto 5) folosind un capsator sau clei siliconic.

Se repetă operaţiunea până la obţinerea lungimii trebuincioase a acoperişului, apoi se reia ciclul, pentru obţinerea unui nou valţ care va fi suprapus peste şi mai sus de primul, care e deja amplasat în punctul cel mai de jos al ”apei” acoperişului. La final ne alegem cu un acoperiş transparent şi foarte rezistent, dar – cel mai important – absolut gratuit!

 

8. Seră (foto 7)

Putem construi de fapt întreaga seră numai din sticle PET, fie folosind ca pereţi ”acoperişul” de mai sus, fie utilizând sticla întreagă, căreia i se retează totuşi numai partea de jos. Se pun una în cealaltă pe verticală, aşezate pe un băţ.

Coloană lângă coloană, se formează peretele. Beţele ce susţin coloanele vin prinse în două grinzi, una la capătul de jos, alta în cel de sus, grinzi care prin între ei stâlpii de susţinere ai construcţiei. Acoperişul îl avem deja, deci putem trecem la plantat!

 

9. Panouri solare

Reţele de ţevi din cupru vopsite în negru mat şi trecute prin sticle PET care au rolul suprafeţelor vitrate de la panourile solare de înclăzire clasice (foto 6). Foarte mulţi brazilieni se mândresc cu realizările lor din PET.

 

10.  Becuri din sticle PET (foto 8)

Tot în Brazilia a apărut şi năstruşnica idee de a folosi o sticlă PET pe post de captator de lumină cu fibră de sticlă.

E vorba de iluminarea camerelor fără ferestre, a toaletelor exterioare din curţi, a încăperilor gen atelier, moară, magazii cu iluminare naturală deficitară sau inexistentă.

Se umple o sticlă PET cu apă şi hipoclorit de sodiu (clasicul dezinfectant de toalete sau înălbitor). Se pune dopul, strâns ferm şi se instalează pur şi simplu într-o gaură în acoperiş tăiată pe măsura sticlei. Se lasă două treimi de sticlă înăuntru, se fixează bine şi se izolează să nu pătrundă apa.

Ne asigurăm ca deasupra găurii să nu existe crengi sau obstacole naturale ori artificiale în calea luminii. Noua instalaţie simplă ca bună ziua ne aduce în incinta de sub acoperişul astfel modificat lumina unui bec de circa 55 waţi!

Detalii în tutorialul de mai jos:

Vă dorim spor la lucru şi succes în tot ce faceţi!

Ion  SCUTARU

Citește și
5 Comentarii
 1. Constant GRIG spune

  Felicitari dl. Scutaru ! Un articol foarte bun atat ca informatie cat mai ales ca atitudine. Conationalii nostri cred ca au o minte destul de speculativa, de cele mai multe ori prea mioritica, dar unde pacatuim e mai ales la mintea practica si la initiativa; un astfel de articol vine ca o manusa in intampinarea acestei probleme. Sper din tot sufletul ca in invatamantul romanesc sa-si faca loc activitati de diseminare a invataturilor practice si de formare de abilitati in acord cu cerintele din economia reala.

 2. valeriu spune

  Apreciez mult astfel de lucruri.

 3. blackdog spune

  Un colaj reusit! Bravo!

 4. iustin spune

  de apreciat astefel de lucruri pe criza sunt ca pinea calda de benefice felicitari

 5. dana marcu spune

  am si eu de vanzare capace de la sticle de sucuri{pepsi fanta etc}

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata