Fotbal – EURO 2012: Germania – Grecia, meciul „bogaţilor” împotriva „săracilor”

Partida dintre Germania şi Grecia, programată vineri la Gdansk, în sferturile de finală ale EURO 2012, este percepută ca o confruntare între bogaţii nordului Europei împotriva săracilor din sud, în plină criză a zonei euro. Creştere, îndatorare, nivel de viaţă, şomaj… Totul opune Germania prosperă şi sigură de ea însăşi unei Grecii scufundate într-o criză istorică, se arată într-un comentariu France Presse.

Germania este ţara cu cea mai mare populaţie din Uniunea Europeană, cu 81,8 milioane locuitori, de opt ori mai mult decât Grecia, care contează pe doar 10,8 milioane locuitori. Germania singură generează 27 la sută din PIB-ul zonei euro, faţă de mai puţin de 3 la sută pentru Grecia.

Contrastul între cele două ţări nu încetează să se agraveze, sub efectul crizei euro. Detonatoarea acestei crize a datoriilor în Europa, Grecia şi-a văzut economia contractându-se în 2011, pentru al cincilea an consecutiv, sub efectul unei ‘cure’ de măsuri draconice, impuse începând din 2010 de către partenerii şi finanţatorii săi, printre cei mai importanţi fiind Germania, în schimbul salvării sale de la faliment.

În timp ce PIB-ul grec a suferit un recul de 6,88 la sută în 2011, Germania a cunoscut una dintre creşterile cele mai puternice din Uniunea Europeană, cu un PIB în urcare cu 3 la sută.

Nivelul de trai al grecilor este inferior cu aproape 20 la sută mediei Uniunii Europene, în timp ce cel al germanilor este superior cu 20 la sută aceleiaşi medii, conform cifrelor difuzate miercuri de Eurostat.

Astfel, Grecia se situează între Slovenia şi Cehia, potrivit PIB-ului pe cap de locuitor, în timp ce Germania evoluează în fruntea clasamentului prosperităţii, între Belgia şi Danemarca.

Datoria publică a Greciei este abisală, cea mai mare din zona euro, prevăzută la 145,5 la sută din PIB pentru 2012, după ştergerea a 107 miliarde euro, reprezentând creanţe deţinute de finanţatori privaţi.

Ţara a făcut mari progrese pentru reducerea deficitului public în 2010, însă de atunci, în ciuda curei de austeritate, nu a reuşit să-şi atingă obiectivele de asanare bugetară, în special din cauza recesiunii care se eternizează.

La polul opus, Germania, ajutată de creşterea sa confortabilă, a spus să-şi menţină deficitul public la 1 la sută din PIB în 2010, sub limita de 3 la sută fixată de Tratatul de la Maastricht. Puterea sa economică o transformă în principalul contributor la fondurile europene rezervate ajutorării ţărilor în criză.

Sub efectul creşterii economice, a reformei de pe piaţa muncii, precum şi a declinului său demografic, Germania înregistrează un grad ridicat de ocupare a forţei de muncă, după ce în urmă cu câţiva ani era minată de şomaj. În prezent, doar 6,7 la sută din populaţia germană nu are un loc de muncă.

În Grecia, în schimb, şomajul a explodat sub efectul recesiunii, pentru a atinge un nivel record de 22,6 la sută din populaţia activă, în primul trimestru din 2012. Mai mult de jumătate din tinerii sub 25 de ani sunt şomeri, fiind tot mai numeroşi cei care părăsesc ţara pentru a-şi încerca norocul în alte părţi. În special în Germania…

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.