Magistraţii braşoveni se vor pronunţa pe 29 iunie în cazul lui Şerban Huidu

Magistraţii braşoveni au hotărât, la primul termen de joi, pronunţarea pe 29 iunie pe latura penală în procesul realizatorului TV Şerban Huidu, care este acuzat de ucidere din culpă, în urma accidentului produs de acesta în 16 octombrie 2011 la Timişul de Sus, soldat cu trei morţi.

În ceea ce priveşte daunele cerute de părţile vătămate instanţa a stabilit termen în proces 20 septembrie.Familiile victimelor au cerut despăgubiri de 800.000 de euro astfel: fiul lui Baloch Ştefan 200.000 de euro, soţia acestuia 200.000 de euro, iar fiica Magdei Drăghici 400.000 de euro. Familia lui Ioan Garbiş nu s-a prezentat la proces şi nu a cerut daune.

Şerban Huidu, care a ajuns la Judecătoria Braşov la ora 10,00, însoţit de cei doi avocaţi – Ioan Mânjină şi Sorin Sârghie – a declarat în instanţă că îşi menţine declaraţia din faza de urmărire penală. Atât la sosirea la Judecătorie, cât şi după terminarea procesului, Şerban Huidu, îmbrăcat într-un constum de culoare bleumarin închis cravată neagră şi cămaşă albă, nu a dorit să facă niciun fel de declaraţii jurnaliştilor prezenţi.

După finalizarea şedinţei de judecată, avocatul lui Şerban Huidu, Ioan Mânjină, a declarat că nu comentează atitudinea victemelor referitor la despăgubirile pe care le cer şi lasă instanţa de judecată să se pronunţe.

Mânjină a precizat că imediat după producerea tragediei s-a purtat o discuţie cu aparţinătorii victimelor şi s-a convenit la o modalitate de acordare a unui ajutor. A fost deschis un cont unde s-au virat lunar nişte bani.

„S-a apreciat suma de 1.500 de lei pe lună ca ajutor provizoriu. Ulterior, datorită schimbării comportamentului şi atitudinii aparţinătorilor victimei Baloch, acest cont a fost închis. Noi ne-am manifestat în continuare disponibilitatea, dar de atunci nu s-a mai putut discuta cu dumnealor. Banii s-au depus în fiecare lună, dar s-au returnat”, a spus Mânjină. Referitor la pedeapsa pe care ar trebui să o primească Şerban Huidu, avocatul acestuia a mai spus că instanţa de judecată este singura care poate aprecia acest lucru.

„Despăgubirile civile probate de instanţa de judecată vor fi suportate de Şerban Huidu. Din păcate, infracţiunea pentru care a fost trimis în judecată prevede pedeapsa cu închisoarea. Noi nu am cerut achitarea şi asta am spus-o din capul locului, tocmai pentru că Şerban Huidu şi-a asumat responsabilitatea acestei tragedii.

Închisoarea ca pedeapsă poate să fie executată în mai multe modalităţi. Fie cu executare efectivă, sau o modalitate neprivativă de libertate, respectiv suspendarea necondiţionată a executării pedepsei”, a explicat Ioan Mânjină.

Avocatul părţii vătămate, Valentin Bodea, a declarat că are o poziţie diferită de cea a apărării şi solicită condamnarea inculpatului, având în vedere probele de la dosar.

„Am solicitat pedeapsa cu închisoarea deoarece este clar că aplicarea unei pedepse de condamnare la închisoare cu suspendare este practic o măsură care nu îşi găseşte pentru nimeni utilitatea.Nu ştiu dacă este neapărat cazul ca acest inculpat să fie sacrificat în piaţa publică datorită notorietăţii, dar cred că acesta era momentul de a atrage atenţia cum se circulă pe drumurile publice, de modul cum unii şoferi uită că mai sunt şi alţii în trafic”, a mai arătat Valentin Bodea.

Şerban Huidu a produs un grav accident de circulaţie, în data de 16 octombrie 2011, în localitatea Timişul de Sus, în timp ce se afla la volanul maşinii personale. Acesta venea de la Predeal spre Braşov şi într-o curbă a intrat pe contrasens şi s-a izbit într-un autoturism Dacia Logan, care circula regulamentar de la Braşov spre Predeal. În urma impactului, o persoană din Dacie a murit pe loc, iar alte două în drum spre spital.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.