EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Atenţie, unele panouri solare sunt 100% dependente de energia electrică

– Companiile care instalează sistemul de panouri solare legate la reţeaua electrică nu informează întotdeauna clienţii că sistemul se va opri odată cu reţeaua de curent electric. Aşa că aceştia, după ce au cheltuit de între 20.000 şi 80.000 de dolari sau chiar mai mult, sfârşesc cu sistem care este 100% dependent de energia electrică.

 

Această legătură a panoului solar la reţeaua electrică face ca mecanismul să funcţioneze pe bază de electricitate când este nevoie şi să respingă excesul de electricitate înapoi în reţea atunci când consumatorul nu o foloseşte la capacitate totală, fiind generată de panouri fotovoltaice (FV).

Atât timp cât reţeaua este în funcţiune, reprezintă o soluţie inteligentă, deoarece reduce facturile la electricitate ale clienţilor, generând energie „curată”, relatează Naturalnews.com.

Pentru că aceste sisteme sunt legate la reţeaua electrică, toate au caracteristica de siguranţă care le deconectează de la reţea atunci când curentul cade.

Cu alte cuvinte, dacă nu mai e curent, întreaga linie de producere a energiei solare devine pe loc inutilă şi nu poţi porni un laptop chiar dacă ai panouri solare în valoare de 100.000 de dolari pe acoperiş. Şi asta chiar dacă soarele străluceşte pe cer.

Contrar aşteptărilor, nu poţi pur şi simplu instala un switch care să treacă sistemul FV doar pe uz local. Pentru că o astfel de soluţie nu este permisă de codul electric local. Un asemenea sistem este dificil de aranjat într-o manieră sigură şi mai mult ca sigur ar încălca codul local, cel puţin în Statele Unite.

Patru din cinci oameni este posibil să nu creadă această informaţie, pentru că frizează absurdul. Mike Adams a discutat pentru Naturalnews.com cu ingineri şi arhitecţi care nici nu ştiau această informaţie. Sistemul devine nesigur pentru că la oprirea curentului se opreşte şi el. Nu există nici un sistem bypass. Se presupune totuşi că, dacă reţeaua principală cade, există undeva o linie electrică care ar putea lucra.

Sistemele fără curent

Sistemele independente sunt cele care nu se conectează la reţeaua de curent, funcţionează pe o combinaţie de panouri solare, baterii şi adesea un generator de rezervă pe benzină, diesel sau propan.

Acestea sunt extraordinar de scumpe pentru a fi deţinute şi folosite, în mare parte datorită costului bateriilor.

Tehnologia bateriilor din ziua de astăzi a rămas blocată la 1800, pentru că, chiar şi aşa numitele baterii „deep cycle”, durează numai 5-10 ani. Costul unor baterii pentru un sistem clasic fără curent pentru o casă de patru pesoane ajunge la 500 de dolari pe lună.

Bateriile pot fi eliminate într-un asemenea sistem, printr-un generator standby.

Soluţia ar fi achiziţionarea unui generator Generak de 20kw şi a  4.500 de litri de propan. Dacă te bazezi pe unele tehnici de consevare a energiei, cum ar fi limitarea utilizării aerului condiţionat sau a boilerului, cei 4.500 de litri îţi pot ajunge 2-3 luni pentru o casă obişnuită. Şi dacă mai ai şi nişte panouri solare să te ajute pe parcurs, poţi extinde la 4-6 luni, din moment ce ai folosi propanul doar noaptea sau când nu este soare.

Şi totuşi doar un sistem fără curent îţi oferă o adevărată independenţă energetică.

Mulţi oameni care cumpără sisteme conectabile la reţeaua electrică cred că au cumpărat sisteme fără curent.

Companiile care instalează sistemul de panouri solare legate la reţea nu informează întotdeauna clienţii că sistemul se va opri odată cu reţeaua de curent electric. Aşa că aceştia, după ce au cheltuit de între 20.000 şi 80.000 de dolari sau chiar mai mult sfârşesc cu sistem care este 100% dependent de reţeaua publică.

Sistemul fără curent electric se găseşte în ofertă limitată.

Producătorii sistemelor independente din Germania, Japonia şi China au primit comenzi în avans pentru luni. Stocul de rezervă este aproape inexistent. Comandarea şi primirea unui asemenea sistem poate dura până la 6 luni.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și
19 Comentarii
 1. arakelian spune

  un lucru care uita sa mentioneze, sisteme de peste 20 mii de euro au piata de desfacere f. mica in Ro. majoritatea sunt de pana in 10 mii, cu tot cu sistemul de acumulatori. In plus, ministerul mediului ofera ( oferea acu 2 ani) deduceri pt casele verzi ( firmele de vanzari ofereau actele necesare) si se recuperau asa 6-8 mii lei.
  In momentul asta, investitia se recupereaza in 5-10 ani, mai repede in zona de sud.
  Problema retelei electrice romanesti: Electrica nu accepta contoare duble, si nici contracte, ca in alte tari vestice, astfel incat ziua, cand familia nu e acasa si nu consuma, sa preia excesul de energie si sa scada din facturile ulterioare. Asta ar reduce simtitor perioada de recuperare a investitiei.

 2. Bogdan spune

  Nu mai traducetia articole care nu au nici o aplicabilitate in Romania!
  E al treilea articol care se refera la conditiile din SUA.
  La noi se poate sta doar pe panouri solare asa ca acest articol este exact egal cu zero!!!!

 3. CRISTEA spune

  ESTE BINE SA FIM INFORMATI CUM SE POATE AFARA.
  Ce inseamna la noi se poate sta… doar pe panouri, Bogdane ??
  Ideea de a fi independent fata de curent electric este importanta , eu doresc sa imi fac un sistem solar de utilizare a apei calde numai in sezon pentru cabana si am gasit pina in 2000lei pentru 4persoane cu golirea obligatorie a tuburilor inainte de perioada friguroasa fara sa necesite alimentare 220v

 4. radu spune

  articol pt. americani si ca preturi si consumuri.La ei functioneaza cel mai bine (culmea)monopolul…indirect cei drept.prin legi colaterale(codul electric) si se dau mari democrati…

 5. Danut spune

  Sunt vrajeli, eu locuiesc in USA si cunosc familii care traiesc pe o insula unde nu exista retea electrica – deci ziua produc local de la vant si soare, noaptea din baterii si generator pe benzina.

 6. bogdan spune

  abureala…
  panourile solare seunt una si celulele fotovoltaice sunt alta si necesita doar lumina. intr-adevar sunt dependente de o retea externa insa neviind consumatoare foarte mari se poate folosi fara probleme o microcentrala eoliana si un generator diesel de 5-10 kw care sa incarce un acumulator de 350 800 de amperi*circa 3000 de euro costul unei astfel de investitii se ridica undeva la 60000 de euro dar merita.

 7. comisaru spune

  Ba se poate si la noi, nu mai vorbiti in necunostinta de cauza.
  Am doi amici care deja injecteaza curent in retea, pe ‘persoana fizica’.
  Panorile fotovoltaice pot alimenta casa SI in lipsa teensiunii din retea.
  Exista anumite echipamente(invertor on-grid+invertor off-grid).
  Cel off-grid, alimentat dintr-o baterie nu foarte mare-200-300Ah, simuleaza reteaua pt cel on-grid.
  E chestie de tehnica si automatizare.

 8. laci spune

  De acord cu „comisaru”. Pe casa la mine sunt panouri care sustin pompe de mica putere si incarca acumulatori de mici dimensiuni deep-cycle cu preturi de ordinul zecilor de euro. Este doar tehnica de automatizare. In SUA o casa de 100mp consuma 1000-1500 kW pe luna pe cand noi tindem sa consumam spre 150kW. Diferentele sunt uriase, nu se pot compara cele doua tari.

 9. bujiescu spune

  Problema cu acele sisteme este ca in lipsa legaturii cu sistemul energetic, nu au pe ce sa debiteze curentul produs si se inchid automat. Are dreptate d-l Laci in legatura cu puterile consumate in casele din USA si Romania. La noi sunt puteri mici consumate, puteri mici instalate si e mai usor de a gasi o sarcina artificiala pe care sa debiteze instalatia in momentul in care lipseste legatura cu sistemul energetic.

 10. Io spune

  In Romania se vorbeste mult si fara argumente; eu sunt al lu’ Parizianu’ si vreau argumente pe care le gasesc si le voi impartasi. Este absolut logic sa se intrerupa un sistem fotovoltaic conectat la retea, atunci cand reteua cade. Pai daca nu s-ar intrerupe, ai vedea electricenii nostri vajnici -Doreii- cazand ca mustele in timp ce ar incerca sa repare reteaua. Este un standard international si se numeste „anti-islanding” sau standardul IEEE 1547 care previne formarea unor „insule” cu tensiune intr-un grid de retea. Invertoarel on grid DEPIND de retea pentru a o emula, atat ca voltaj, cat si ca frecventa; fara retea, tensiunea va fi total nestandardizata, pentru ca lipesete referinta dupa care se ghideaza on grid inverterul. Un banc de baterii poate fi adaugat pentru a suplini curent standard in caz de cadere de retea, care va decupla inverterul de retea si va porni inverterul off grid, alimentand casa din bateriile anterior incarcate solar sau eolian.

 11. gigi spune

  ce prostii vorbiti!!!!
  in primul rand panourile fotovoltaice nu au nici o legatura cu reteua 220v
  functioneaza ziua,adica produc curentul electric si trebuie sa ai un regulator de incarcare de la 5 Amperi pana la …sa zicem 100ah care i ti regleaza incarcarea bateriilor ca altfel i ti sar in aer bateriile, sa zicem de la 100-250 amperi,la care vine legat invetorul sa zicem de la 1kw-40kw,depinde de stocul de curent in baterii cati amperi ai,va recomand bateriile cu gel,sau bateriile auto duracell cu descarcarea lenta 250 AMPERI,TOATA TREABA SE FACE INTRE RETEAUA ELECTRICA 220V SI INVERTOR CU UN RELEU CARE I TI FACE TOTUL AUTOMAT CAND CADE RETEAUA,TOATE LE GASITI IN GERMANIA LA BAU-TEC,bani sa ai…..

 12. ady dacul spune

  inainte de a vorbi trebuie sa stim si ceea ce discutam.ca sa ne intelegem,cind vorbim despre o instalatie fotovoltaica trebuie sa stim ca sunt de doua feluri ,cele ce se folosesc pentru autoconsum cu regulator de incarcare cu inversor de unda modificata,cu acumulatori si instalatii ce varsa in reteaua nationala ceea ce produc.si unele si altele au nevoie de tensiune atunci cind reteaua cade sau cind acumulatorii sunt descarcati,deoarece inverterul are nevoie de o tensiune pentru a produce c.a.

 13. ....un cititor... spune

  totul este f interesant….totulse rezuma la bani….totul este pt cei care-si pot permite si care au….

 14. Optimistul spune

  Nu inteleg care e problema? Sistemul solar cu acumulatori e foarte scump si poate fi considerat ineficient din punct de vedere economic. Acumulatorii trebuie sa fie schimbati la o perioada de timp si sunt costisitori. Sistemul care e cuplat direct la retea e mult mai eficient. Asta e daca e pana de curent, totul e sa nu tina mult. Fiecare opteaza pentru ce sistem doreste, dar cred ca cel eficient e acela care e conectat la retea, cel din comentariul de mai sus.

 15. Celdemaidevreme spune

  Nu intelegeti? Articolul se vrea a fi o descurajare adresata acelor care eventual ar dori sa realizeze instalatii autonome.Trebuie sa fie o descurajare,ca nu cumva sa incepeti sa ganditi liberi si sa va desprindeti din latul convenabil lor.Nimanui nu-i este ingaduit sa devina autonom si sa se desprinda de furnizorii camatari,caci acest lucru ar constitui precedentul de la care va porni Re-Evolutia.

 16. emil spune

  Detin o instalatie fotovoltaica off grid.Nu este de putere mare dar,sunt foarte multumit de ea.De cand a fost montata.in anul 2013,nu s-a intrerupt nici o secunda alimentarea cu energie electrica.Am adaugat un sistem de alimentare de siguranta in doua trepte.Daca instalatia principala se opreste,intra automat prima treapta,insesizabil cu ochiul liber(10MS).Instalatia este montata de mine in totalitate.Am folosit si componente profesionale.

 17. nebel ionut spune

  Se poate amenaja un sistem care sa functioneze cu baterii si sa injecteze surplusul de energie in retea, eu mi-am amaenajat unul singur, are o arie fotovoltaica de 1,5 kw, un acumulator cu stocare de 10 kwh,2 invertoare offgrid de cate 2 kw si un invertor on grid de 1 kw, si o resistenta de sarcina de 1,5 kw in caz ca bateria e incarcata si reteaua nu are tensiune, sistemul ofera o anumita redondanta, in cazul ca se defecteaza invertorul ongrid puterea e preluata de rezistenta.
  mai nou aceste sisteme de energie regenerabila si stocare pot oferi servicii de load levelig in retea, gratie bateriei de acumulatoare, asfel energia e pompata in retea la varful de consum, si bateria e incarcta noaptea la minimul de consum, acest gen de sevicii pot fi implementate la scara larga daca s-ar aplica universal tarifarea orara, acest aspect nu ar necesita un contract special pentru aceste servicii de load leveling.

 18. nebel ionut spune

  Ma intereseza si pe mine cum se pot obtine contracte de furnizare a energiei in retea pentru astfel de sisteme mici, iin general un astfel de sistem se dimensioneaza sa se incadreze in puterea autorizata in contractul initial in functie de posibiltatile tehnice locale, pentru cele mai mari se in fiiteaza bransamente noi si contracte separate, pe contractele standard energia injectata nu se tarifeaza, se tarifeaza doar energia consumata. Actualmente mijloacele metrologice permit aplicarea tarifarii orare la orice consumator, ma intreseaza cum se poate obtine un astfel de contract.

 19. Barla spune

  Sistemele on grid injecteaza in retea curent de 220v, si sunt dependente de reteaua nationala, si aceasta reprezinta o protectie pentru vietile oamneilor care lucreaza la elecrica si atunci cand efectueaza o reparatie la sistemul national, acestia sa nu fie electrocutati. cei care se informeaza pentru un sistem fotovoltaic cu siguranta ca afla despre injectarea sistemului on grid

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata