Sălaj: Eleva care a decedat după susţinerea unei probe sportive avea o afecţiune rară a inimii

0

Eleva din Jibou care a decedat după ce în dimineaţa zilei de marţi a făcut stop cardio-respirator în timpul susţinerii unei probe la ora de sport avea o afecţiune rară şi greu depistabilă a inimii, care nu a fost identificată la controalele medicale pe care le-a făcut atunci când practica sportul, ca amatoare, la Clubul Sportiv Şcolar Zalău.

Conform precizărilor şefului Institutului de medicină legală din Cluj-Napoca, Costel Siserman, autopsia a scos la iveală o malformaţie a arterelor coronare – se găsesc la suprafaţa inimii şi asigură vascularizaţia acesteia – care putea să nu fie evidenţiată în condiţii normale, dar care a dus la decesul tinerei în condiţiile unui efort fizic intens şi a caniculei.

„Moartea a fost neviolentă şi a fost cauzată de malformaţii coronariene, cu un infarct miocardic anterior extins. Acele malformaţii puteau să scape nedecelate şi în condiţii normale să îi permită o stare de sănătate bună şi o evoluţie normală, dar în nişte condiţii speciale – un efort fizic mai intens şi cu atât mai mult în condiţii de expunere la căldura excesivă – se putea decompensa. (…) Nu erau nişte tulburări de ritm care să se poată decela. Erau nişte modificări care au putut fi văzute la necropsie – coronagrafie.

Vasele acelea irigă muşchiul cardiac şi nu pot fi vizualizate decât dacă se fac nişte vizualizări mai speciale – coronarografia, în speţă – care presupune o intervenţie invazivă. Era posibil să treacă nedecelate şi să se decompenseze la un moment dat, deci nu poate fi acuzat cineva că n-ar fi fi văzut acele modificări coronare”, a precizat Siserman.

Potrivit antrenorului Radu Rus, din cadrul Clubului Sportiv Şcolar Zalău, care a antrenat-o pe tânără în urmă cu câţiva ani, actele medicale din perioda respectivă nu au semnalat existenţa unor probleme care să o împiedice să practice sportul.

„Am antrenat-o o dată sau de două ori pe săptămână, în perioda 2009-2010. La vremea respectivă ea era elevă în clasele a V-a, a VI-a. Nu a făcut sport de performanţă, figurând în scriptele Clubului Sportiv Şcolar dar la amatori. Nu a fost niciodată legitimată. A participat doar la competiţii mai puţin importante, unde alerga pe distanţe de 700-800 de metri. Oricum, tocmai mi-am căutat hârtiile din vreme respectivă şi are adeverinţe medicale în care apare ca aptă pentru efort fizic”, a precizat, Radu Rus.

O elevă în clasa a IX-a de la Grupul Şcolar „Octavian Goga” Jibou a decedat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, la un spital din Cluj-Napoca, după ce în dimineaţa zilei de marţi a făcut stop cardio-respirator în timpul susţinerii unei probe sportive la ora de educaţie fizică.

Imediat după ce tânără a leşinat la ora de sport ea a fost transportată, în comă, la spitalul din Jibou, de unde a fost transferată la Zalău şi mai apoi la Cluj-Napoca, însă nu a mai putut fi salvată de medici.

Inspectorul Şcolar Judeţean a luat deja legătura atât cu familia, cât şi cu primăria din Jibou, pentru a se vedea modul în care poate fi ajutată familia tinerei.

De asemenea, în şcoală va fi demarată o anchetă, măsurile ce se impun urmând a fi luate şi în funcţie de concluziile medico-legale privind decesul elevei.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.