Tribunalul Bucureşti a admis intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica

Tribunalul Bucureşti a admis miercuri, 20 iunie, cererea companiei Hidroelectrica de a intra în insolvenţă, administrator judiciar fiind desemnat Remus Borza, partenerul coordonator al firmei Euro Insol.

„Această reorganizare nu va dura, sper, decât un an, un an şi jumătate. În mod normal, o reorganizare poate dura şi patru ani. Compania are datorii de 200 milioane de lei către furnizori şi de 260 milioane de lei faţă de bănci, în total datoriile ajung la un miliard de euro”, a declarat Remus Borza.

În timpul judecării cererii de intrare în insolvenţă, reprezentanţii unora dintre companiile care au de încasat bani de la Hidroelectrica au cerut recuzarea judecătorului, pe motiv că acesta a respins toate cererile de intervenţie în dosar.

De asemenea, judecătorul a respins o cerere de intervenţie depusă de reprezentanţii sindicatului salariaţilor din Hidroelectrica, Hidrosind.

Compania Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa în data de 15 iunie.

Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, deschiderea procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica nu urmăreşte falimentul sau naţionalizarea companiei, ci reorganizarea unei societăţi care nu mai are lichidităţi.

”Solicitarea insolvenţei este legată de organizarea companiei, nu avem în vedere nimic cu falimentul, vânzarea de active şi alte speculaţii. Nu urmărim naţionalizarea, vânzarea companiei, sau orice altceva decât corectarea problemelor cu care compania se confruntă. Procedura insolvenţei nu este o stratagemă sau un tertip, ci o măsură legală potrivit legii pentru că această societate a ajuns în situaţia să nu mai aibă lichidităţi”, a spus Remus Vulpescu.

Moody’s Investors Service a revizuit în scădere, cu patru trepte, de la ‘Ba1’ la ‘B2’, ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica şi le-a plasat sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din România de a-şi solicita insolvenţa, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară dat publicităţii miercuri.

Ratingul corporatist (CFR) şi ratingul PDR – probability of default (probabilitate de intrare în incapacitate de plată) au fost retrogradate de la ‘Ba1’ la ‘B2’.

”Retrogradarea cu patru trepte a ratingurilor Hidroelectrica, de la ‘Ba1’ la ‘B2’, vine ca urmare a recentei decizii a companiei de a-şi solicita insolvenţa, ceea ce indică creşterea semnificativă a riscului intrării în incapacitate de plată şi încorporează imposibilitatea de a anticipa viitoarele evoluţii în urma procedurilor de insolvenţă”, a explicat analistul Richard Miratsky, care este şi vicepreşedinte al Moody’s.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.