Preţurile din Bulgaria, Polonia şi România au fost cele mai mici din UE, în 2011

Danemarca a consemnat, în 2011, cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană la bunuri de consum şi servicii (142% din media în UE27), cele mai scăzute preţuri fiind înregistrate în Bulgaria (51% din media în UE), Polonia şi România (ambele cu 60%), conform datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Pe categorii, în cazul produselor alimentare şi băuturilor non-alcoolice, cele mai scăzute preţuri au fost înregistrate în Bulgaria (67% din media în UE27), urmată îndeaproape de România (68% din media în UE27), la polul opus fiind Danemarca (136%).

Ungaria, Bulgaria şi România au cele mai mici preţuri (63, 64 şi, respectiv 66% din media în UE27) şi la băuturi alcoolice şi tutun, cele mai mari preţuri fiind înregistrate în Irlanda (163%). Eurostat precizează că această variaţie mare de preţuri se datorează în principal diferenţelor în care sunt taxate aceste produse în rândul statelor membre.

Variaţii mici de preţ se înregistrează în cazul articolelor de îmbrăcăminte, cele mai ieftine fiind înregistrate în Bulgaria (75% din media în UE) iar cele mai scumpe în Suedia (133%). În România, preţurile la articolele de îmbrăcăminte sunt aproape de media din UE (93%), mai mari decât cele înregistrate în Spania (88%) şi Germania (103%).

Echipamentele electronice sunt o altă categorie de produse la care se înregistrează variaţii mici de preţ în rândul statelor membre, de la 89% din medie în cazul Poloniei la 125% în cazul Maltei. Din nou, în România preţurile sunt aproape de media din UE (105%).

La restaurante şi hoteluri, variaţiile de preţ sunt mai semnificative, de la 45% din media în UE27 în Bulgaria şi 50% în România până la 154% din media în UE în Danemarca.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.