SUA: Publicarea unui controversat studiu privind un virus H5N1 mutant

Revista americană Science a publicat joi, 21 iunie, un studiu olandez privind crearea în laborator a unui virus mutant al gripei aviare H5N1 care se transmite cu uşurinţă între mamifere, după o controversă privind riscurile legate de un atac bioterorist în cazul publicării acestui studiu, informează AFP.

La sfârşitul anului 2011, ca şi în cazul acestui studiu olandez, publicarea cercetărilor americane cu aceleaşi rezultate a fost de asemenea blocată de către Biroul Naţional de Ştiinţă pentru Biosecuritate (NSABB). Acest studiu american a fost publicat apoi la începutul lunii mai în revista britanică Nature.

NSABB a fost de acord în cele din urmă la 30 martie ca cele două studii să fie făcute publice după o nouă examinare de către comunitatea ştiinţifică din Europa.

De asemenea, cele două echipe de cercetare au fost de acord în mod voluntar să-şi suspende activitatea, un moratoriu fiind încă în vigoare. Discuţii sunt în curs de desfăşurare pentru încheierea moratoriului.

Virusul H5N1, prezent în special la păsările de curte şi cele sălbatice, este periculos pentru om, cu o rată de mortalitate de 60%, însă nu a provocat de la apariţia sa, în 2003, decât 350 de decese pentru că se transmite foarte greu la oameni.

Acum, după publicarea celor două studii, ‘oamenii de ştiinţă din întreaga lume pot, plecând de la aceste date, să avanseze în înţelegerea acestui virus, care este esenţială pentru dezvoltarea unei mai bune apărări’ împotriva unei pandemii, a afirmat Bruce Alberts, redactorul şef al revistei Science, care a publicat joi studiul olandez.

Aceste lucrări – finanţate de Institutul american pentru sănătate – vizează să determine dacă H5N1 ar putea suferi mutaţii care i-ar permite să se transmită pe calea aerului între oameni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.