Zile caniculare în Bulgaria

Şi ultima zi lucrătoare a săptămânii se anunţă extrem de caniculară, scrie vineri cotidianul sofiot 24 Ceasa. Cod galben pentru fenomene meteorologice pericoloase a fost declarat pentru întregul teritoriu al ţării. Potrivit meteorologilor, temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 38 de grade Celsius.

Presa bulgară informează că în prima zi a verii astronomice, 21 iunie, în Bulgaria au fost atinse câteva recorduri de temperatură.

În oraşul Lom, situat în nord-vestul ţării, pe malul Dunării, au fost înregistrate 35,7 de grade, ceea ce este un record absolut pentru data de 21 iunie din ultimii 120 de ani, de când există statistică meteorologică în Bulgaria. În acest fel a fost depăşit recordul din anul 1935 când în Lom pe aceeaşi dată au fost înregistrate 35 de grade Celsius.

Proteste în transportul public din Sofia pentru că unii şoferii nu dau drumul la aerul condiţionat, titrează Standart. Călătorii organizează proteste în autobuzele transportului public de la Sofia pentru că o parte dintre conducători îi lasă fără aer condiţionat în unele dintre cele mai caniculare zile ale anului. Unii dintre călători au sunat joi la numărul de urgenţă 112 pentru a raporta faptul că în autobuzul în care se află este foarte cald.

Cea mai gravă este situaţia în autobuzele noi ale căror geamuri nu se deschid, iar aerisirea este posibilă doar prin sistemul de aer condiţionat, iar dacă acesta sistem nu funcţionează căldura devine insuportabilă.

Potrivit datelor primăriei, doar 30% din autobuzele transportului public au aparate de aer condiţionat, restul se aerisesc prin geamuri. Primăria aşteaptă să primească 42,5 milioane de euro finanţare europeană care să fie folosită pentru achiziţionarea unor vehicule noi, mai scrie Standart.

Agenţia de ştiri Focus aduce aminte că până în septembrie este interzisă circulaţia autocamioanelor pe drumurile naţionale şi pe autostrăzi vinerea şi duminica între orele 16 şi 22. Măsura este menită să fluidizeze traficul rutier. În perioada verii, circulaţia tirurilor va fi oprită şi de fiecare dată când temperatura aerului va depăşi 35 de grade Celsius.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.