Preşedintele poate verifica dacă un candidat corespunde funcţiei de ministru; interpretarea privind condiţionarea – rău-voitoare

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, susţine că interpretarea USL că şeful statului condiţionează învestirea lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional este „rău-voitoare” şi precizează că Traian Băsescu are dreptul de a verifica dacă un candidat propus pentru funcţia de ministru corespunde acestei demnităţi, conform unei decizii din 2007 a Curţii Constituţionale.

„Dreptul preşedintelui României de a verifica corespunderea candidatului cu funcţia de ministru are ca temei legal Decizia 356 din 2007 a Curţii Constituţionale a României. Decizia prevede următoarele: ‘Aceste audieri privesc corespunderea pentru funcţie a candidaţilor propuşi de primul-ministru privitor la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea, condiţii necesare şi indispensabile funcţiei de ministru.

(…) Procedurile realizate de comisiile permanente parlamentare privind corespunderea candidatului pentru funcţia propusă, în cazurile alin. (1) şi (3) trebuie avute în vedere de Preşedintele României în cazul remanierii guvernamentale prevăzută de alin. (2) al aceluiaşi art. 85 şi pe aceste temeiuri Preşedintele României are îndreptăţirea de a verifica corespunderea candidatului pentru funcţia propusă, în raport de aceleaşi condiţionări-criterii menţionate anterior, şi poate solicita motivat o altă propunere din partea primului-ministru”, precizează purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Potrivit acestuia, interpretarea că preşedintele României condiţionează învestirea lui Puiu Haşotti în funcţia de ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional este „rău-voitoare” şi neconformă cu textul scrisorii prin care şeful statului a solicitat prezentarea unei asumări scrise de către ministrul desemnat care să ateste că teza sa de doctorat şi celelalte opere ştiinţifice nu constituie plagiat.

„Solicitarea preşedintelui României are la bază impactul major negativ asupra României în plan intern şi internaţional generat de recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzaţi o parte dintre membrii Guvernului României.

Preşedintele României salută declaraţia publică a domnului Puiu Haşotti, făcută joi, 21 iunie 2012, prin care afirmă că a semnat o declaraţie pe proprie răspunde în care a garantat că publicaţiile menţionate în propriul său curriculum vitae nu sunt susceptibile de plagiat. Preşedintele României salută şi declaraţia publică a domnului Puiu Haşotti, făcută vineri, 22 iunie 2012, prin care a afirmat că a depus declaraţia la Cabinetul Prim-Ministrului României”, mai subliniază Oprea.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că nu va trimite la Cotroceni declaraţia ministrului desemnat al Culturii, Puiu Haşotti.

„Nu, categoric nu voi transmite, pentru că nu transmit la nicio instituţie a statului, inclusiv preşedintelui României, decât ceea ce e prevăzut în lege. Alte declaraţii decât cele prevăzute în lege nu transmit”, a spus Ponta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.