Recomandări pentru perioada de caniculă

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în această perioadă de caniculă să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00.

Potrivit MS, în perioadele cu temperaturi foarte ridicate este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii sfătuit populaţia să consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, dar şi o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Potrivit MS, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

”Pe parcursul zilei se recomandă duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii trebuie folosită o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise”, mai informează MS.

Trebuie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi este recomandat ca vârsnicilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi să li se ofere în mod regulat lichide, chiar dacă aceştia nu solicită ajutorul.

De asemenea, trebuie păstrat contactul cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi şi care au probleme de sănătate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.