Rio+20 adoptă un plan pentru mediu, contra sărăciei

Summitul ONU asupra dezvoltării durabile Rio+20 a adoptat vineri o declaraţie finală ce deschide calea unei creşteri economice verzi a planetei, mai ecologică şi socială, dar fără angajamente precise.

 Aproximativ 188 de ţări au aprobat prin consens acest text de 53 de pagini intitulat „Viitorul pe care ni-l dorim”, la sfârşitul unui summit de trei zile la care au participat 86 de şefi de stat şi de guvern.

Declaraţia a fost salutată Naţiunile Unite şi Statele Unite, dar foarte criticată de societatea civilă pentru lipsă de ambiţie.

Citeste si:  Medvedev cere aplanarea conflictelor inter-etnice cultivând în ruşi toleranţa

Mii de militanţi şi-au exprimat dezamăgirea în timpul celor trei zile ale summitului, denunţând „eşecul” Rio+20.

Cu toate acestea, Rio+20 a dat o foaie de parcurs pentru problemele planetei: sărăcia, foametea, încălzirea globală, deşertificarea, epuizarea resurselor.

Principala realizare este decizia de a lansa „Obiectivele de dezvoltare durabilă” /ODD/ pe modelul celor ale Mileniului adoptate în 2000 de ONU, notează AFP. Definirea lor este lăsată cu toate acestea unui grup de lucru ce va face propunerile sale în 2013, pentru punerea în aplicare începând din 2015.

Citeste si:  Hala Pieţei Centrale din Piatra Neamţ a ars în totalitate

Rio+20 recomandă o „economie verde”, model de dezvoltare mai puţin distructiv pentru planeta a cărei populaţie este de aşteptat să treacă de la şapte miliarde în prezent la 9,5 miliarde în 2050.

Dar, din cauza temerilor ţărilor sărace, definiţia de „politică economică verde” este lăsată fiecărei ţări şi declaraţia subliniază că aceasta nu ar trebui sa constituie „o restricţie disimulată în comerţul internaţional”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close