UE deblochează ajutorul de 495 de milioane de euro destinat Ungariei

Miniştrii de finanţe din statele Uniunii Europene au decis, vineri, 22 iunie, să deblocheze un ajutor de 495 de milioane de euro pentru Ungaria, suspendat în luna martie din cauza deficitului bugetar excesiv al acestei ţări, transmit agenţiile AFP şi EFE.

Ajutorul oferit provine din Fondurile de Coeziune şi va fi acordat în cursul anului viitor. Comisia Europeană a propus pe data de 30 mai deblocarea acestei sume după ce a constatat că Ungaria a adoptat măsurile corective necesare pentru aducerea deficitului bugetar la circa 2,5% din PIB anul acesta şi la circa 2,7 anul viitor, sub limita de 3% agreată de UE.

În plus, potrivit previziunilor economice publicate în primăvară de Comisia Europeană, datoria publică a Ungariei ar trebui să coboare la 78,5% din PIB anul acesta şi sub acest nivel anul viitor. Cu toate acestea, UE va continua procedura de deficit excesiv iniţată împotriva Ungariei încă din anul 2004.

Guvernul de la Budapesta şi-a manifestat satisfacţia faţă de hotărârea miniştrilor de Finanţe europeni, ministerul ungar al Economiei exprimându-şi într-un comunicat speranţa că în urma ultimelor măsuri de ajustare economică ‘se va putea suspenda şi procedura de deficit excesiv’.

În luna mai guvernul ungar a instituit noi impozite care se estimează că vor genera în acest an venituri de circa 500 de milioane de euro la buget şi de circa 2 miliarde de euro în anul 2013.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.