Celebra pianistă franceză Brigitte Engerer a încetat din viaţă

0

Brigitte Engerer, celebra pianistă franceză formată la şcoala rusa, care a avut o carieră internaţională strălucită, a decedat sâmbătă, 23 iunie, la Paris, la vârsta de 59 de ani, a anunţat agentul său, citat de France Presse.

Engerer, născută la 27 octombrie 1952, la Tunis, a fost o virtuoză ”care a concertat alături de cele mai mari nume”, potrivit unui comunicat al biroului Concerts De Valmalete, care nu a precizat cauzele decesului ei.

Pianista a susţinut ultimul său concert pe 12 iunie, la ”Théâtre des Champs-Elysées”, la Paris, unde a interpretat concertul pentru pian de Schumann cu Orchestra de Cameră din Paris, la 50 de ani de la primul său concert în aceeaşi sală.

La vârsta de 17 ani, Engerer a plecat de la Paris pentru a studia în fosta URSS, la invitaţia Conservatorului din Moscova. „O parte din ea a devenit rusă pentru totdeauna”, a declarat agentul său în comunicat.

Potrivit lui Stanislas Neuhaus, care a fost profesorul său timp de cinci ani, Brigitte Engerer a fost „unul dintre cei mai străluciţi pianişti şi cei mai originali din generaţia sa”. „Interpretarea sa se caracterizează prin simţul artistic, spiritul său romantic, amploarea, perfecţiunea tehnicii sale, precum şi o abilitate înnăscută de a stabili contactul cu publicul”, a spus el.

Brigitte Engerer a cunoscut o carieră fără frontiere, concertând alături de cele mai mari nume la Berlin, Paris, New York.

Viaţa sa este ”o căutare neobosită a adevărului muzical la care a contribuit prin desăvârşirea talentului său”, a precizat biroul Concerts De Valmalete.

Brigitte Engerer s-a numărat printre soliştii care au concertat în deschiderea Festivalului ‘George Enescu’, din România, în 2005. Totodată a fost invitata Institutului Francez din Bucureşti, în 2011, la marcarea bicentenarului împlinit de la naşterea marelui compozitor Franz Liszt.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.