Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 1,19% din PIB, după primele cinci luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 1,19% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele cinci luni din acest an, până la 7,2 miliarde de lei, potrivit execuţiei bugetare remisă, luni, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

 La finalul lunii aprilie 2012, bugetul general consolidat înregistra un deficit de 5 miliarde de lei, respectiv 0,83% din PIB.

Potrivit MFP, în primele cinci luni ale anului trecut, deficitul bugetul general consolidat era de 7,4 miliarde lei, respectiv de 1,28% din PIB.

În ceea ce priveşte veniturile bugetului general consolidat, în perioada ianuarie – mai 2012, acestea au fost în sumă de 77,5 miliarde lei, respectiv 12,8% din PIB, în creştere cu 9,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,6 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 11,7% faţă de anul precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+6,9%), accize (+8,2%), impozit pe venit (+18,9%), impozit pe profit (+9,7%). O creştere semnificativă a fost remarcată în cazul veniturilor din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii datorită colectării începând cu anul 2012 a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniu sănătăţii conform OUG nr. 77/2011.

De asemenea, la nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+5,0 %).

Potrivit datelor MFP, contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 21,5 miliarde lei, în creştere cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În ceea ce priveşte veniturile nefiscale, acestea au fost în sumă de 7 miliarde lei, în creştere cu 6,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 55% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În perioda menţionată, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut în termeni nominali cu 8,5% faţă de anul precedent, şi cu 0,5 puncte procentuale ca pondere în PIB, totalizând 84,8 miliarde lei, respectiv 14% din PIB.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 55,6% mai mari faţă de anul 2011, dobânzi cu 29,3%, cheltuieli de capital cu 33,1%. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 11,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în special ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente cât şi pentru reparaţii curente.

De asemenea, cheltuielile de personal au crescut cu 0,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent întrucât în luna ianuarie 2011 nu este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar şi nici plăţile aferente contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (salariile majorate şi contribuţiile s-au plătit începând cu luna februarie 2011).

Potrivit MFP, cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 12,6 miliarde lei (2,1% din PIB), crescând în termeni nominali cu 36,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.