În Siria s-a format un nou guvern

Un nou guvern condus de fostul ministru al agriculturii Riad Hijab a fost format sâmbătă, 23 iunie, în Siria, a anunţat televiziunea de stat siriană, la peste o lună şi jumătate de la alegerile legislative boicotate de opoziţie, relatează AFP şi Reuters.

În virtututea decretului promulgat de preşedintele Bashar al-Assad, miniştrii de externe, Walid Mouallem, şi de interne, Mohammad Ibrahim al-Shaar, îşi păstrează posturile.

Potrivit Reuters, în funcţie va rămâne şi ministrul apărării, Daoud Rajha, confirmare care infirmă zvonurile larg răspândite însă negate de guvern că Rajha ar fi fost asasinat de rebeli. Numit în august în plină revoltă, acesta se numără printre cei vizaţi de sancţiunile SUA, care denunţă reprimarea foarte violentă de către regimul sirian a mişcării de contestare declanşate în martie 2011.

Citeste si:  CM 2014: "Cea mai mare ruşine din istorie", consideră presa braziliană

În contextul în care ţara este grav afectată de 15 luni de violenţe, un portofoliu de ministru de stat pentru ‘afacerile reconcilierii naţionale’ a fost creat pentru prima dată în istoria ţării, deşi regimul nu recunoaşte amploarea protestelor şi îi asimilează pe opozanţi cu ‘teroriştii’. Ali Haidar, un membru al opoziţiei tolerat de regim, a fost numit în această funcţie.

Un alt opozant, fost comunist, Qadri Jamil, a devenit vicepremier pentru afaceri economice şi ministru al comerţului interior şi al protecţiei consumatorilor.

Citeste si:  PM Boc: Gov't to establish cost standards for infrastructure works

Cei doi opozanţi care locuiesc la Damasc nu sunt membri ai Consiliului Naţional Sirian (CNS), principala formaţiune de opoziţie cu sediul în străinătate, care cere înainte de toate plecarea regimului Bashar al-Assad.

Haidar şi Jamil sunt copreşedinţi ai ‘Frontului popular pentru schimbare şi eliberare’, creat în iulie 2011 şi care, deşi susţine protestele paşnice, nu a cerut în mod deschis plecarea regimului şi refuză orice intervenţie din străinătate.

În plus, avocatul Omrane al-Zohbi a fost desemnat ministru al informaţiei, conform agenţiei oficiale Sana, care a precizat că cinci dintre portofolii au fost redenumite. Noul cabinet numără 34 de miniştri, printre care şapte miniştri de stat.

Citeste si:  Dispozitive care controlează mintea: ce invenţii au fost brevetate în ultima vreme?

Bashar al-Assad l-a însărcinat la 6 iunie pe Riad Hijab să formeze un nou guvern după alegerile legislative din mai, calificate drept ‘mascaradă’ de către opoziţie şi ţările occidentale care denunţă reprimarea protestelor de către forţele siriene.

De la începutul protestelor, în martie 2001, violenţele s-au soldat cu peste 15.000 de morţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close