INCREDIBIL: Cum îi fentează grecii pe „jandarmii” UE şi FMI

– Grecia a minţit cu privire la punerea în aplicare a planului de austeritate impus de UE şi FMI… Astfel, conform mai multor rapoarte inclusiv cel al săptămânalului grec „To Vima” publicat în ultima sa ediţie, în perioada 2010-2011 au fost angajaţi 70.000 de funcţionari publici în timp ce executivul de la Atena promitea să blocheze posturile funcţionarilor care urmau să fie pensionaţi. Drept urmare numărul total al funcţionarilor publici a rămas constant la 692.000, chiar dacă 53.000 dintre aceştia s-au pensionat încă din 2010…

 

Informaţia pică extrem de rău pentru Grecia atât timp cât noul executiv elen anunţa, pe 23 iunie ,că ar dori o perioadă de graţie de doi ani pentru punerea în aplicare a Memorandumului semnat în februarie cu creditorii săi…

Atena vrea să îngheţe inclusiv prevederea referitoare la reducerea posturilor de funcţionari publici (cu 150.000 de locuri până în 2015) şi prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de şomaj.

În aceste condiţii, pe 24 iunie, Germania a reacţionat violent solicitând, fără menajamente, Greciei să nu mai ceară ajutoare suplimentare şi să treacă de urgenţă la aplicarea reformelor solicitate de partenerii săi europeni.

Solicitarea Germaniei se suprapune peste cea a directorului general al FMI, Christine Lagarde, care invita poporul grec, cu două săptămâni în urmă, să-şi plătească taxele şi impozitele.

Ca o consecinţă firească a noii situaţii din Grecia, “troika” formată din emisarii UE, BCE şi FMI (care urmau să revină pentru negocieri la Atena în cursul zilei de astăzi) şi-a amânat vizita pe termen nelimitat mai ales că doi dintre participanţii greci la reuniune sunt indisponibili.

Este vorba de premierul Antonis Samaras şi cel al Finanţelor, Vassilis Rapanos, care au invocat probleme de sănătate ce-i împiedică să participe la summit-ul din 28/29 iunie ce urmează a se desfăşura la Bruxelles.

Reamintim că din 2010, Grecia a primit un ajutor total de 347 miliarde euro, suma echivalentă cu 50% din PIB. O întârziere cu doi ani a aplicării memorandumului ar implica un nou împrumut de 20 miliarde euro care să acopere intervalul 2012-2015.

Dănuţ Dudu

Citește și
1 Comentariu
  1. Gruev Constantin spune

    Ce usor i-i poate prosti pe Germani,chiar i-i credeti pe Greci?ei se manifesta asemeni unui popor borfasarit.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.